Gemeente Zwolle

Fietstunnel Koggelaan open

Woensdag 22 december kunnen (brom)fietsers en voetgangers gebruikmaken van de nieuwe Koggetunnel. Om dit heugelijke feit te vieren, trakteren wethouder Janco Cnossen van de gemeente Zwolle en regiodirecteur Frits Verheij van ProRail (brom)fietsers en voetgangers deze ochtend (van 07.45 tot 08.30 uur) op een leuke én een lekkere verrassing. De nieuwe tunnel, waar dagelijks duizenden (brom)fietsers, hoofdzakelijk studenten, gebruik van gaan maken, verbindt de Veerallee met Hanzeland.

De bouw van de tunnel startte medio januari van dit jaar. Tijdens de bouw heeft ProRail zoveel mogelijk rekening gehouden met de omgeving. Zo is met het nabij gelegen kinderdagverblijf afgesproken om tussen 12.00 en 14.00 uur, als de kinderen slapen, niet te heien. Met de opening van de tunnel, kunnen (brom)fietsers en voetgangers de spoorwegovergang niet langer gebruiken.

Aanvullende werkzaamheden
Na de opening worden er nog diverse werkzaamheden door de gemeente uitgevoerd. Deze duren tot het voorjaar van 2005. Zo wordt het Horreus de Haaspad op de tunnel aangesloten en het parkeerterrein van het Ecodrome weer netjes gemaakt. Aan de zijde van het Horreus de Haaspad wordt een aantal parkeerplaatsen aangelegd ter compensatie van parkeerplaatsen die elders in het gebied verloren zijn gegaan.

Open karakter
De tunnel is 7 meter breed, waarvan 2,5 meter voetpad en 4 meter fietspad. De resterende halve meter is een reststrook, zodat fietsers niet strak langs de wand fietsen. Aan de noordzijde (centrumzijde) is een schuine wand gerealiseerd, (brom)fietsers hebben op deze manier een maximale doorkijk. Daarnaast krijgt de tunnel door de schuine wand een open karakter dat de sociale veiligheid vergroot.


---