Socialistische Partij

CDA toont ware gezicht en verwerpt `eigen' motie

21-12-2004 * De Tweede-Kamerfractie van het CDA heeft vanavond tegen een SP-motie gestemd, die bestond uit de letterlijke tekst van een resolutie die het CDA-congres onlangs heeft aangenomen. Hierin sprak een zeer ruime meerderheid van de christen-democratische achterban zich uit voor socialer beleid en het ontzien van de laagste inkomens bij nieuwe bezuinigingen. "De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft vanavond definitief bewezen dat ze geen sociale vleugel meer heeft," aldus SP-Kamerlid Jan de Wit.

Het CDA-congres uitte begin november zware kritiek op het koopkrachtbeleid van de regering Balkenende. In een resolutie, die door een overweldigende meerderheid van het kader werd gesteund, werd het kabinet opgeroepen tot herstel van de koopkracht van de mensen met de laagste inkomens en het ontzien van de laagste inkomens bij het opvangen van nieuwe tegenvallers.

De letterlijke tekst van de CDA-resolutie werd door de SP als motie ingediend bij het debat over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Jan de Wit: "De CDA'ers hadden vandaag de keuze: vertolken zij de mening van hun achterban, die net als de SP herstel van de solidariteit verlangt, of steunen ze de weg van het kabinet naar verdere armoede en tweedeling."

"Dit was dé lakmoesproef. De vraag was: heeft ook de Kamerfractie van het CDA nog een sociale vleugel? Het antwoord is een keihard: nee." De Wit vroeg een hoofdelijke stemming aan, waarbij ieder individueel Kamerlid de motie moest aannemen of afkeuren. Geen enkele CDA'er trok zich ook maar iets aan van de uitspraak van de eigen achterban.

Arend Jansen, voorzitter van de CDA-basisgroep Sociale Zekerheid, die de oorspronkelijke resolutie opstelde en ter stemming bracht op het CDA-congres, zei in een eerste reactie dat hij zeer ernstig teleurgesteld is in de Kamerfractie van zijn partij.