Eemland zuid, 09.10 uur

Utrecht 22-12-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Auto tegen gevel

AMERSFOORT Op dinsdag 21 december botste een auto tegen de gevel van een woning.

Rond 16.55 uur reed een 40-jarige automobilist uit Amersfoort over de Paladijnenweg. Over dezelfde weg kwam een 50-jarige Amersfoortse bestuurder van een taxibusje hem tegemoet rijden. Omdat de 50-jarige bestuurder plotseling naar links stuurde, week de 40-jarige automobilist uit. Daarbij botste de automobilist tegen de gevel van een woning aan de Paladijnenweg. De automobilist raakte niet gewond. De gevel van de woning werd door de brandweer afgedicht, maar de bewoners konden in hun woning blijven wonen. De auto moest worden weggesleept.

Jongens mishandeld

AMERSFOORT Op dinsdag 21 december werden twee jongens mishandeld door een jongeman op een bromfiets.

Rond 08.10 uur fietste een 12-jarige jongen uit Leusden met een 13-jarig vriendje uit Amersfoort over de Randenbroekerweg. De jongens zaten onderling wat te dollen, waardoor het vriendje iets uitweek, net op het moment dat een bromfiets met twee opzittenden passeerde. De bromfietser stopte pal voor de jongens. De bestuurder sprak de Leusdense jongen aan en gaf hem vervolgens een vuistslag in zijn gezicht en de Amersfoortse jongen kreeg een schop tegen zijn been. Daarna stapte de bromfietser op de brommer en reed weg.

De Leusdense jongen liep letsel aan zijn oog en oogkas op, de Amersfoortse jongen een blauwe plek op zijn been.

De verdachte was een licht getinte jongen van 16 20 jaar oud, 1.75
1.80 meter, zwart haar en een normaal postuur. Hij droeg een bruine / beige jas met een bontachtige rand langs de capuchon.

Getuigen van de mishandeling wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Start Moutainbiketeam politie

AMERSFOORT - Vanaf 21 december 2004 surveilleert de politie in de Binnenstad van Amersfoort niet alleen per auto of te voet, maar ook met behulp van de mountainbike. Dankzij de voordelen van deze wijze van toezicht kan de veiligheid in de binnenstad direct worden bevorderd. In totaal zullen 18 speciaal getrainde medewerkers van de politie tijdens de surveillance zich op deze fietsen verplaatsen.

In het licht van de Veiligheidsstrategie Politie Utrecht 2003-2006 start de politie met het Mountainbiketeam: de politie wil méér verdachten aanhouden en criminaliteit opsporen om haar bijdrage aan veiligheid te bevorderen. Een dergelijk team functioneert al in de stad Utrecht en zij leveren goede resultaten. Bovendien heeft de gemeente Amersfoort in het kader van de nota Amersfoort Veilig 2005 een belangrijke keuze gemaakt om onveiligheid op straat samen met partners - aan te pakken. Hiervoor worden gebieden met verhoogde criminaliteit en overlast aangewezen als prioriteitsplekken. De Binnenstad van Amersfoort is één van deze plekken en daarmee bij uitstek geschikt om vanaf eind 2004 met deze nieuwe vorm van toezicht te starten.

Een voordeel ten opzichte van de politiemedewerker te voet, is de verhoogde pakkans van verdachten. De politie kan zich op de fietsen sneller voortbewegen. Bovendien kunnen de wendbare bikers in de autoluwe Binnenstad met haar kleine steegjes, hofjes en trappen beter verdachten achtervolgen en incidentplekken bereiken dan politieautos. Bij melding van ondernemers in het centrum of het algemeen publiek over bijvoorbeeld vluchtende winkeldieven, geweldplegers op straat of heterdaad betrapte veelplegers, kan de politie dus sneller aanwezig zijn op locatie.

Ook zal het moutainbiketeam vaker op diverse uiteenlopende plekken in de Binnenstad surveilleren, omdat door de snellere wijze van surveillance het toezichtgebied maximaal wordt bezocht. Daarbij blijft de politie op de moutainbike goed zichtbaar, herkenbaar en aanspreekbaar. Het team zal met name op koopavonden, uitgaansmomenten en bij evenementen deze vorm van surveillance uitvoeren.

De politie in Nederland kan tijdens haar werkzaamheden gebruik maken van een ontheffing in het kader van het Reglement Verkeersregels- en tekens. Dit houdt in dat zij verkeershandelingen mag uitvoeren, die normaal niet zijn toegestaan voor weggebruikers. Dat betekent dat het Mountainbiketeam om het werk goed uit te kunnen voeren mag fietsen op plekken in de Binnenstad waar dit voor burgers normaal niet is toegestaan.