Gemeente Eindhoven

Persbericht: 21 december 2004, no. 307

Tracé Nieuwe Gender vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft het tracé voor de Nieuwe Gender vastgesteld: de nieuwe verbinding tussen de vijver Engelsbergen (ook wel Gendervijver genoemd) en de Dommel. De Nieuwe Gender gaat lopen via Frederika van Pruisenweg, Lodewijk Napoleonplein en laan, Emmasingelkwadrant, 18 Septemberplein en Stationsweg. De totale kosten voor de aanleg van de Nieuwe Gender worden geraamd op 10,4 miljoen euro.

Eén van de belangrijkste doelstellingen uit het door de raad vastgestelde Waterplan is het realiseren van een waternetwerk in de stad. Een onderdeel hiervan is het weer verbinden van de Gender met de Dommel. De realisatie van de Nieuwe Gender draagt bij aan een vermindering van de grondwateroverlast, vermindert problemen met water op straat, reduceert gemengde riooloverstorten op de Dommel en zorgt daarmee voor een betere kwaliteit van het oppervlaktewater.

Tracé
Om de kosten voor de aanleg van de Nieuwe Gender zo laag mogelijk te houden is gekozen voor een tracé waar de komende jaren op een aantal plekken al ontwikkelingen plaatsvinden: Emmasingelkwadrant, 18 septemberplein, Stationsdistrict en het Vonderkwartier (grondwateroverlastproject). Daardoor kan werk-met-werk gemaakt worden. Het (schone) overtollige regen- en grondwater van deze gebieden kan meteen worden aangesloten op de Nieuwe Gender. Ook andere ontwikkelingen in de buurt (bijvoorbeeld Strijp S en het Stadionkwartier) kunnen op de Nieuwe Gender worden aangesloten. Daarnaast benadert het gekozen tracé globaal de historische loop van de Gender.

Open water
Waar mogelijk kiest het college voor open (zichtbaar) water. Hierdoor wordt de oude situatie weer zichtbaar gemaakt en het kan een waardevolle aanvulling zijn voor de invulling van de openbare ruimte. Daarnaast kan er meer water worden geborgen en kan het open water als een drain fungeren voor de omgeving. In principe worden de deeltracés Emmasingelkwadrant en Stationsweg open water. De Frederika van Pruisenweg ook, maar alleen wanneer daarvoor voldoende draagvlak bestaat bij de omwonenden. De overige deeltracés zal de Nieuwe Gender ondergronds lopen.

Vervolguitwerking
Nu het tracé is vastgesteld, kunnen de plannen verder ontwikkeld worden. Er wordt ook geïnventariseerd welke subsidiemogelijkheden voor handen zijn. Waterschap de Dommel is betrokken geweest bij de voorbereiding van het tracébesluit en zal betrokken blijven bij de verdere uitwerking.

© 2004 Gemeente Eindhoven