Gemeente Eindhoven

Persbericht: 21 december 2004, no. 309

Bedrijfsmatige aanpak succesvol gebleken

Gemeente en SWS-Hhvl werken samen aan Wonen boven Winkels

De gemeente Eindhoven en woningcorporaties SWS-Hhvl gaan gezamenlijk werken aan een bedrijfsmatige aanpak van Wonen boven Winkels in de binnenstad. Uit eerdere ervaringen in bijvoorbeeld Maastricht blijkt een bedrijfsmatige aanpak succesvol om Wonen boven winkels te realiseren. Doel van het project is om op deze manier de woonfunctie van de binnenstad en de veiligheid en de leefbaarheid in het centrum te vergroten.

Uit het onderzoek van Bureau Meertens uit Maastricht blijkt dat een groot aantal bovenverdiepingen in de binnenstad leegstaat of weinig efficiënt benut wordt. In totaal zou er boven134 panden gewoond kunnen worden. Dat levert maximaal circa 280 twee- en driekamerappartementen op of 600 studentenkamers.

Woonfunctie, sociale veiligheid en leefbaarheid van de binnenstad Het stimuleren van wonen boven winkels is al langer een wens van de gemeente en is daarom ook opgenomen in onder meer de Centrumvisie en de Woonvisie. De gemeente wil de woonfunctie van het centrumgebied vergroten en de sociale veiligheid en leefbaarheid van de binnenstad, ook buiten winkeltijden, verhogen. Ook SWS-Hhvl vindt leefbaarheid belangrijk en investeert voortdurend op diverse plaatsen in Eindhoven en omgeving in de verbetering van de leefbaarheid.

Het is de bedoeling dat op basis van de inventarisatie op korte termijn kleinschalige, kansrijke projecten worden geselecteerd en voorbereid. Hiervoor zullen per project relevante partners worden betrokken.

Bedrijfsmatige aanpak
In het verleden is het wonen boven winkels gestimuleerd via een subsidieregeling. Uit ervaringen van andere steden, bijvoorbeeld Maastricht, is gebleken dat een bedrijfsmatige aanpak betere resultaten geeft. Daarom kiezen de gemeente en SWS-Hhvl ook voor deze methode, waarbij gezamenlijk een bedrijf wordt opgericht.

In dit bedrijf bundelen de betrokken partijen hun krachten, middelen en expertise om woningprojecten te realiseren.

De meeste bovenverdiepingen in de binnenstad hebben geen eigen opgang meer. Alleen door een nieuwe opgang te maken kunnen deze bovenverdiepingen geschikt gemaakt worden voor bewoning. De enige manier om dit op een rendabele manier te realiseren is door een aantal panden te clusteren en een gezamenlijke opgang te maken. Voor individuele eigenaren van panden in de binnenstad is dit moeilijk te realiseren. Met een bedrijfsmatige aanpak is dit wel mogelijk. Het nieuwe bedrijf voor Wonen boven winkels verwacht op deze manier, dat eigenaren en huurders van lege verdiepingen eerder geneigd zullen zijn om mee te werken.

© 2004 Gemeente Eindhoven