VNG

VNG: deel opbrengst voetbalrechten naar fonds

Persbericht

VNG: deel opbrengst voetbalrechten naar fonds

Het amateurvoetbal en het supportersbeleid moeten delen in de opbrengsten van de veiling van de voetbalrechten. Daarom zou een deel van dat geld in een fonds moeten worden gestopt. Supportersprojecten kunnen in samenwerking tussen de gemeenten en de betaald voetbalclubs worden gesteund. En omdat er zonder goed functionerend amateurvoetbal geen betaald voetbal is, moeten amateurverenigingen ook geld krijgen uit het fonds. Dit voorstel heeft de VNG vandaag bij de Eredivisie CV op tafel gelegd.

De lokale overheid is nauw betrokken bij het betaald voetbal. Betaald voetbal heeft immers een belangrijke maatschappelijke rol. Gemeenten erkennen deze rol en dragen zorg voor de openbare orde en veiligheid rondom het betaald voetbal. Een vandaag verzonden brief van de VNG wijst op de verschillende wijzen waarop gemeenten het betaald voetbal financieel ondersteunen. Uit het KPMG-rapport 'De gemeente als twaalfde man' blijkt dat gemeenten in de periode 1992-2002 voor ruim 300 miljoen euro financiële overeenkomsten met betaald voetbal organisaties en stadions zijn aangegaan. Uit het onderzoek van Netwerk blijkt dat in de eerste helft van 2004 gemeenten gezamenlijk voor 150 miljoen euro steun aan het betaald voetbal hebben verleend.

Dat het betaald voetbal zijn basis vindt in het amateurvoetbal wordt erkend door de bestaande regeling waarbij amateurverenigingen delen in de transferopbrengsten van spelers die door deze verenigingen zijn opgeleid. De gemeenten scheppen de voorwaarden. Zij bekostigen en onderhouden de velden en kleedkamers om amateurvoetbal mogelijk te maken. Met tarieven- en subsidiebeleid worden amateurverenigingen lokaal ondersteund. Al met al is de lokale overheid de belangrijkste financier van het amateurvoetbal. Daarnaast hebben diverse gemeenten, vaak tezamen met een betaald voetbalorganisatie, supportersprojecten opgezet.
Daarom vindt de VNG dat ook bij de verkoop van uitzendrechten van het betaald voetbal de betekenis van de amateursport en het supportersbeleid een plaats moet krijgen. Projecten die amateurverenigingen ondersteunen moeten gericht zijn op het in stand houden van de voetbalverenigingsstructuur. Hierbij is versterking van zowel het bestuurlijke als technische kader van een vereniging noodzakelijk. Ondersteuning van een vereniging door een verenigingsmanager aan te stellen, is een mogelijkheid. Ook kan gedacht worden aan een doelmatige herstructurering van de lokale verenigingsinfrastructuur. De KNVB, het betaald voetbal en gemeenten zijn gebaat bij een goed functionerende lokale
voetbalinfrastructuur.

Den Haag, 22 december 2004