Gemeente Breda

Bredase Vrijwilligerspenning 2004 naar de heer Ruud Braun en de vrijwilligers van het project Zo doen we dat

De heer Ruud Braun en de vrijwilligers van het project Zo doen we dat ontvangen vanavond uit handen van wethouder Marja Heerkens de Vrijwilligerspenning 2004 van de stad Breda. De heer Braun krijgt de penning voor zijn individuele inzet bij diverse projecten in Breda Noordoost. De vrijwilligers van het project Zo doen we dat ontvangen de penning voor de begeleiding van een groep van verstandelijk gehandicapten die in aangepaste vorm muziekles krijgt.

De heer Braun is vrijwilliger bij diverse projecten in Breda Noordoost. Hij is het brein achter de buurtsportlocatie voor de jeugd in de Hoge Vucht. Zijn sport- en spelcontainer is inmiddels een begrip. Door zijn inzet en met ondersteuning van professionals worden tal van laagdrempelige en aantrekkelijke activiteiten georganiseerd. Scholen in de wijk weten het veldje en de sportmaterialen in de container te vinden en maken er graag gebruik van bij de organisatie van sportdagen. De heer Braun is verder betrokken bij het project energiebesparing Bredapashouders. Ook bij de activiteiten voor ouderen in het t Rietveldhuis in Geeren Zuid is Ruud Braun actief als vrijwilliger. Daarnaast zijn er tal van kleine initiatieven in de wijk waarvoor hij zich inzet.

Zo doen we dat is een groep verstandelijk gehandicapten die in aangepaste vorm muziekles krijgt in de Nieuwe Veste. De begeleidende groep vrijwilligers zorgt voor vervoer, brengt de leerlingen naar de lesruimte, doet actief mee in de les, ruimt na afloop alles op en zorgt ervoor dat de leerlingen weer veilig in hun taxis komen. Daarnaast verdiepen de vrijwilligers zich in de persoonlijke omstandigheden van de leerlingen, waardoor ze deze ook emotioneel kunnen bijstaan. De gemeente is van mening dat het werk van deze vrijwilligers voor de deelnemers is als de slagroom op de taart; het maakt het leven net even iets prettiger.

Het gemeentebestuur heeft grote waardering voor de inzet van deze vrijwilligers en laat dat blijken tijdens de feestelijke uitreiking van de Vrijwilligerspenningen 2004. Het gaat het gemeentebestuur met name om de belangeloze inzet van al deze mensen, die op zo veel verschillende terreinen in de Bredase samenleving actief zijn. De jury heeft 48 voordrachten beoordeeld; dat zijn er 17 meer dan vorig jaar. Er zijn dit jaar 33 individuele kandidaten en 15 groepen voorgedragen.

De overige genomineerde individuele kandidaten waren mevrouw van Heijningen-Princen (gastvrouw Stichting Ouderenwerk Breda), mevrouw Van Hofwegen-Besselink (Alzheimerstichting Nederland, afdeling Breda) , de heer Struijs (vrijwillger verschillende jeugdactiviteiten in Tuinzigt), de heer De Swart (diverse vrijwilligersprojecten in Prinsenbeek) en de heer Teulings (Eerste Prinsenbeekse Volleybal Club).

De overige genomineerde groepen waren de vrijwilligers van het Hospice in Breda, de vrijwilligers van de Zonnebloem regio Breda, de oudervereniging van mytylschool de Schalm en de vrijwilligers van het Breda Jazz Festival. Zij ontvangen een oorkonde vanwege hun bijzondere verdiensten voor de stad Breda. De uitreiking van de penningen vindt vanavond voor de twaalfde keer plaats en begint om 18.30 uur. Plaats van handeling is partycentrum De Posthoorn in Princenhage.

Breda, 21 december 2004