Ingezonden persbericht


Visserijministers luisteren naar de verkeerde adviezen

Verstandige voorstellen van de Europese Commissie die zouden leiden tot een betere visstand in Europa zijn van tafel. Ondanks zorgvuldige consultaties door de Commissie met wetenschappers, milieuorganisaties èn vissers hebben de visserijministers tijdens de Visserijraad de voorstellen sterk afgezwakt. In een reactie stelt Stichting De Noordzee dat verbetering van de visstand, en dus de toekomst van de visserijsector, met de afgezwakte maatregelen niet gebaat is. De politieke korte termijn belangen hebben het wederom van het verstand gewonnen.

De Europese commissie stelde verstandige maatregelen voor om een gezonde visstand in Europese wateren te krijgen. Dit voorstel kwam mede tot stand na uitvoerige consultatie met alle betrokken partijen. Stichting De Noordzee was bij de consultaties nauw betrokken. De maatregelen die de Europese commissie voorstelde waren o.a.:
- 30 en 50% reductie van diepzeevisserij op verschillende soorten in de Atlantische oceaan;
- lichte reductie van de vangst op tong omdat bij dit type visserij heel veel bijvangst van o.a. schol plaatsvindt;
- sluiten van de voor kabeljauw meest gevoelige gebieden, om hiermee voortbestaan van de soort een kans te geven.

In de politieke onderhandelingen sneuvelden feitelijk al deze maatregelen. De diepzeevisserij wordt slechts met 15% gereduceerd, de tongvangst mag zelfs toenemen met 9% en de gesloten gebieden voor kabeljauw in de Noordzee gaan niet door.

Meer informatie: Carol Phua, visserijspecialist van Stichting De Noordzee te Brussel 00 32 473323779 of woordvoerder Stichting De Noordzee Michel Langendijk 030 - 2340016 en 06 - 55942646