Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Verenigde Naties en Internationale Financiële Instellingen

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 22 december 2004

Behandeld


- Paul Zwetsloot


Kenmerk


- DVF/AS-293/04

Telefoon


- 070 - 3486100


Blad


- 1/2

Fax


- 070 - 3484803


Bijlage(n)


- - paul.zwetsloot@minbuza.nl


Betreft


- Consolidatieovereenkomst Nigeria


-

Graag - wil ik u informeren dat ik op 13 december jl. met de minister van Financiën van Nigeria een consolidatieovereenkomst heb getekend voor de herstructurering van de leningen, die tot 1992 vanuit het motief van ontwikkelingssamenwerking zijn verstrekt aan dat land (de zogenaamde ODA-leningen). Het betreft hier de bilaterale overeenkomst tussen Nederland en Nigeria ter grootte van bijna EUR 11 mln, voortvloeiend uit de onderhandelingen die op 13 december 2000 werden afgerond in het kader van de Club van Parijs.Tijdens deze onderhandelingen werden schulden geherstructureerd voor een totaal van ongeveer USD 23,4 mld, waarvan USD 21 mld bestond uit achterstanden.

De ondertekening van de overeenkomst over de ODA-leningen heeft in het geval van Nigeria lang op zich laten wachten omdat van Nigeriaanse zijde, naast het weinig efficiënt functioneren van het schuldenbeheer, niet duidelijk was of men het geconsolideerde bedrag in één keer wilde terugbetalen danwel tot ondertekening van de bilaterale overeenkomst wilde overgaan. De bilaterale overeenkomst over EKI-schulden ter grootte van bijna EUR 1,4 mld werd in oktober 2003 ondertekend.

Alhoewel door het HIPC-initiatief veel aandacht van de Club van Parijs uitgaat naar de kwijtschelding van schulden, worden nog steeds met enige regelmaat schulden geherstructureerd. Dit jaar waren dat nog Gabon, Georgië en voor een gedeelte van de schulden van Congo Brazzaville.


- De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

===