ARTSEN ZONDER GRENZEN

Sudanese hulpverlener AzG gedood in Zuid-Darfur

Sudanese hulpverlener Artsen zonder Grenzen gedood in Zuid-Darfur Hulpverleners lopen steeds meer risico, neutraliteit moet gerespecteerd worden

Amsterdam, 22 december 2004- Artsen zonder Grenzen (AzG) is geschokt door de moord op een van haar Sudanese hulpverleners in Zuid-Darfur. Volgens betrouwbare berichten werd de hulpverlener afgelopen vrijdag 17 december gedood bij een aanval van regeringstroepen op de stad Labado in Zuid-Darfur. De man werd buiten werktijd doodgeschoten voor de opslagplaats van AzG in Labado.

'Op dit moment is het in Labado te onveilig om een team te sturen om de situatie met eigen ogen te bekijken', zegt noodhulpcoördinator Ton Koene van AzG. 'We hebben 38 Sudanese hulpverleners in dienst in Labado. We maken ons zorgen over 29 van hen, van wie we tot nu toe nog niets hebben gehoord.'

In Labado, dat 27.000 inwoners telt, is de afgelopen dagen gevochten. De eerste ontheemden uit de stad komen inmiddels te voet aan in Shariya, 50 kilometer ten noorden van Labado, en in Kalma kamp bij Nyala, 100 kilometer ten westen van Labado, aan. Het is onduidelijk waar de meerderheid van de inwoners naartoe is gevlucht. In Kalma kamp zijn volgens het team van AzG al meer dan 70 families aangekomen die op de vlucht zijn voor de gevechten rond Labado. Volgens ooggetuigen is Labado leeg en verwoest. De meeste mensen in Labado hadden juist daar hun toevlucht gezocht voor gevechten in andere regio's.

AzG werkt in Labado sinds 4 september van dit jaar en is de enige internationale hulporganisatie die ononderbroken hulp heeft geboden aan de bevolking daar. AzG heeft een voedingscentrum en een kliniek in Labado. Sinds het begin van de gevechten afgelopen week heeft de organisatie die stad niet meer kunnen bereiken.

Hulpverleners lopen steeds meer risico in Darfur. Hulpverleners van verscheidene organisaties zijn omgekomen. Dit is de tweede Sudanese medewerker van AzG die is gedood in de afgelopen drie maanden. AzG roept alle partijen op de neutraliteit van onze organisatie, onze medewerkers en het werk dat we doen te respecteren.