Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 22 december 2004

Anderhalf miljoen opvragingen bij psychose-websites in 1 jaar

De vraag naar online informatie over schizofrenie en psychose die de vereniging Ypsilon verleent blijft stijgen. De websites www.psychoseplein.nl, www.schizofrenieplein.nl en www.ypsilon.org waren het afgelopen jaar samen goed voor zo'n anderhalf miljoen opvragingen. De websites tellen inmiddels enkele duizenden pagina's en nog altijd komen er elke dag wel een paar bij om de meest actuele informatie te kunnen bieden. De cijfers leren volgens Ypsilon dat haar keuze om te investeren in gedegen webinformatie loont.

Van het begin af aan heeft ze de waarde gezien van het feit dat het ging om een initiatief dat vanuit de consument is opgezet, aldus webcoördinator Bert Stavenuiter aan de vooravond van de jaarwisseling. "Anders dan gebruikelijk is de geboden informatie eigendom van de zorgvrager en niet langer van de zorgaanbieder. Daarmee is het een bijzonder krachtig instrument bij de empowerment van mensen met schizofrenie en hun familie, aldus Stavenuiter namens Ypsilon. De vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose vierde vorige maand haar twintigjarig bestaan.

Alleen al bij het schizofrenieplein werden meer dan een miljoen pagina's opgevraagd door zo'n 350.000 bezoekers. Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte die bij een op de honderd mensen voorkomt. Kenmerkend is het optreden van psychoses. Dit zijn perioden waarin het contact met de realiteit ernstig is verstoord. Schizofrenie heeft niet, zoals vaak wordt gedacht, te maken met een 'gespleten persoonlijkheid'. Omdat een psychose ook op zichzelf kan staan of kan voortkomen uit een ander ziektebeeld heeft Ypsilon daar twee jaar terug het psychoseplein voor ingericht.

De activiteiten op Internet verricht Ypsilon met begeleiding van Anoiksis en producent Janssen-Cilag, die een belangrijke deel van de kosten draagt. De vereniging is op zoek naar nieuwe enthousiaste krachten die willen meehelpen om de websites verder aan te vullen en bij te houden. Belangstellenden kunnen zich melden via techniek@ypsilon.org

Het exacte aantal bezoekers van de websites is overigens, anders dan het aantal raadplegingen, slechts bij benadering te geven. De (meeste) bezoekers blijven immers anoniem. Het bezoekersaantal is daarom gebaseerd op tellingen van het nummer dat iedereen die online is van zijn provider krijgt toegewezen. Omdat bezoekers probleemloos heen en weer kunnen surfen tussen de drie websites bestaat bovendien de kans dat bezoekers dubbel geteld zouden worden. Om dat bij voorbaat uit te sluiten wordt uitsluitend gekeken naar het aantal bezoekers van schizofrenieplein en blijven de bezoekers van de andere twee websites buiten beschouwing.

Noot voor de redactie,