Staatsbosbeheer

22 december 2004

De snelwegen op en rond de Utrechtse Heuvelrug hebben andere verlichtingstijden. De verlichting wordt hier voortaan s avonds om 22.00 uur al uitgeschakeld in plaats van om 23.30 uur. De aangepaste verlichtingstijd is minder belastend voor de dieren in de omgeving. De maatregel is genomen in overleg met Natuur en Milieufederatie Utrecht, Natuurmonumenten en Het Utrechts Landschap. Het is het gevolg van een nieuw uitvoeringskader van Rijkswaterstaat dat de mogelijkheid biedt de verlichting in natuurgebieden te beperken. De Utrechtse Heuvelrug is een groot kerngebied binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) waar terughoudend moet worden omgegaan met verlichting.

De aangepaste verlichtingstijd geldt voor de A12 tussen Bunnik en Veenendaal, de A27 tussen Bilthoven en knooppunt Eemnes en de A28 tussen Den Dolder en Maarn. Bij calamiteiten, wegwerkzaamheden en zeer slecht weer wordt van de tijden afgeweken.

De verlichtingstijdstippen worden bepaald door de verkeersintensiteit: hoe drukker het verkeer op de weg, hoe langer de verlichting blijft branden. Voor bestaande wegen in en langs natuurgebieden geldt dat de verlichting uit gaat als er minder dan 800 motorvoertuigen per uur per rijstrook passeren. Jaarlijks wordt op basis van actuele gegevens bepaald of de periode van verlichting moet worden aangepast.