Provincie Limburg

2004 Topjaar nieuwe bosaanleg in Limburg

De Provincie Limburg heeft in 2004 twee keer zoveel nieuwe bosaanleg

in Limburg gesubsidieerd als in 2003. Ruim 1 miljoen hebben Gedeputeerde Staten beschikbaar gesteld voor de totstandkoming van 22 bosprojecten, die samen bijna 180 hectare nieuw bos gaan opleveren. Alle projecten zijn door particuliere grondeigenaren ontwikkeld en zijn verspreid over heel Limburg te vinden, van Gennep tot Margraten.

Bos is populair. Doe mij maar een bos, zo kan de uitkomst van een dit voorjaar gepubliceerde enquête in opdracht van de Volkskrant naar de voorkeur van burgers worden samengevat. Vraagstelling daarbij was: Als op enkele kilometers van uw huis een compleet nieuw gebied kan worden geschapen, wat moet dat dan het liefst zijn? Een bos, antwoordde ruim de helft van de ondervraagden. Andere uitgesproken favorieten waren er niet. De inzet van de Provincie Limburg om de aanleg van nieuw bos te stimuleren, sluit dus aan bij de behoeften van veel burgers. In vergelijking met de afgelopen twee jaren is de Provincie er dit jaar in geslaagd om de aanleg van ruim tweemaal zoveel nieuw bos te stimuleren.

Van Noord tot Zuid
De bosaanlegprojecten zijn in heel Limburg te vinden. In het Peelgebied van Noord- en Midden-Limburg is met begeleiding van adviesbureaus en steun van de Milieucoöperatie Peel en Maas een bundeling van kleinere bosprojecten tot stand gebracht. Dit is vooral bij een aantal agrariërs het geval geweest. Zij hebben binnen hun bedrijfsvoering gezocht naar vervangende activiteiten of meer plaats vrijgemaakt voor natuur en landschap. In sommige gevallen was sprake van bedrijfsbeëindiging of volledige omschakeling naar bos en natuur. Bedrijven in Weert, Roerdalen en Beesel zijn hier voorbeelden van. Voor Zuid-Limburg is opvallend dat bosaanleg veelal gecombineerd wordt met de uitbreiding van een bestaand landgoed of de vorming van een nieuw geheel. In Margraten, Valkenburg en Voerendaal is dit het geval.

Grootste project in Venray
Het grootste project bevindt zich in Leunen, gemeente Venray, waar bij het waterpompstation Breeheide 49 ha nieuw bos komt. Dit was oorspronkelijk een zogeheten Rood voor Groen pilotproject met de bedoeling er 1 tot 3 nieuwe landhuizen te situeren. Bij gebrek aan steun vanuit de gemeente Venray voor deze opzet heeft de Provincie samen met de initiatiefnemer vervangende financieringsinstrumenten gezocht om dit bosproject toch te realiseren. Het succes is deels toe te schrijven aan de werkwijze om projecten via de Gebiedscommissies meer uit de streek zelf te laten komen.

Nieuwe financieringsvormen nodig
Of het succes van dit jaar gecontinueerd kan worden is onzeker. Het ministerie van LNV heeft in de loop van dit jaar de ondersteunende subsidieregeling stopgezet, die zorgt voor het grootste deel van de financiering. Juist deze bijdrage maakt bosaanleg aantrekkelijk. Tot dusver hebben pogingen om deze maatregel ongedaan te maken niet tot resultaat geleid. Gedeputeerde Ger Driessen (Ruimte voor Limburg) onderzoekt nu welke aanvullende financieringsvormen nodig zijn om bosaanleg ook in de toekomst aantrekkelijk te maken. Dat kan via een voor-wat-hoort-wat-aanpak en door onrendabele nieuwe ontwikkelingen op het platteland te laten financieren door winstgevende ontwikkelingen elders. Driessen heeft landelijk het initiatief genomen om deze financieringsvorm mogelijk te maken via een daarvoor benodigd vereveningsinstrument in de vorm van zogeheten verhandelbare ontwikkelingsrechten. Dat instrument kan veel kansen bieden, bleek enkele weken geleden uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI / WUR) naar de mogelijkheden van zon instrument in Limburg.

22-12-2004 13:28