Provincie Limburg

Woningbouw vraagt sturing op kwaliteit, variatie en herstructurering

Voor een goed functionerende Limburgse woningmarkt is kwantitatieve sturing niet het medicijn. Variatie van de woningvoorraad, het realiseren van de juiste woning op de juiste plaats en het aanpassen van de bestaande woningvoorraad aan de toekomstige vraag vormen kernvragen in de sturing van de woningmarkt. Dat blijkt uit de ontwerp-woonvisie die Gedeputeerde Staten hebben opgesteld als startnotitie voor toekomstig woonbeleid. Hiermee wil de Provincie de dialoog aangaan met partijen in het veld.

De Provincie actualiseert haar woonbeleid. Daar zijn minstens drie goede redenen voor:

* het bestaand beleid van regionale volkshuisvestingplannen (RVPs) loopt eind 2005 af;

* de bevolking krimpt; vanuit het beleidsveld wonen gaat het er dan vooral om dat een passend antwoord wordt gegeven op de veranderende vraag;

* GS willen anders sturen: samen met anderen, selectief en uitvoeringsgericht.

In september hebben GS opdracht gegeven om bouwstenen aan te leveren voor toekomstig woonbeleid. Belangrijk aspect van de opdracht was de verkenning van het sturingsvraagstuk. Die verkenning leert, dat niet alleen de kwantitatieve vraag bepalend is voor de woningmarkt, maar vooral kwalitatieve aspecten een rol spelen, zoals typen woningen (koop of huur, grondgebonden of appartement) of gebiedstype (landelijk / stedelijk en alle variaties daartussenin).

Dialoog
De ontwerp Woonvisie vormt de inbreng voor een dialoog met de regios, in de eerste twee maanden van 2005. Bedoeling daarbij is om tweezijdige afspraken te maken over het woonbeleid per regio. De benodigde aantallen woningen zijn daaraan ondergeschikt gemaakt. De woonvisie bevat daarom concrete voorstellen over:
* positionering van Limburg wat betreft het wonen;
* de opgave in relatie tot huishoudens en woningbehoefte (kwalitatief en kwantitatief);

* de doelstelling (een ontspannen woningmarkt) en
* de bestuursstijl (met daarin centraal wederzijdse afspraken voor een agenda per regio).

Op 24 januari 2005 vindt een Woonvisiedag plaats, waarvoor de Provincie een brede groep betrokkenen uitnodigt. Op basis van de dialoog willen GS komend voorjaar een definitief besluit nemen over het toekomstig woonbeleid, dat na regiospecifieke uitwerking ingaat vanaf 2006.

22-12-2004 13:20