Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-572       |
|                                            |Arnhem|22 december    |
|                                            |,     |2004           |
GELDERLAND MAAKT WONINGBOUWAFSPRAKEN MET MINISTER DEKKER

Gelderland heeft vandaag samen met de stedelijke regio's KAN en Stedendriehoek woningbouwafspraken gemaakt met minister Dekker van VROM. In deze regio's worden de komende vijf jaar (2005-2010) minimaal 31.698 woningen gebouwd, waarvan een deel is bedoeld voor het terug-dringen van het woningtekort in Gelderland. Voor de uitvoering van de woningbouwafspraken stelt de minister voor geheel Gelderland ruim 63.9 miljoen euro beschikbaar. Naast afspraken over de woningbouwproductie zijn er ook subsidies beschikbaar gesteld voor bodemsanering, infra-structuur en groen.

De provincie Gelderland is hiermee de vierde provincie die de woning-bouwafspraken met de minister ondertekent. Het gaat in Gelderland om de stedelijke regio's Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) en Stedendriehoek. Voor de uitvoering van de woningbouwafspraken draagt het KAN als kader-wetgebied een eigen verantwoordelijkheid. De komende weken worden door de minister ook met andere provincies en regio's woningbouwafspraken ondertekend.

Woningtekort
Het beleid is gericht op verhoging van de woningproductie en het daar-door terugdringen van het woningtekort tot 1,5% in 2010. Hierbij hoort een landelijke productie van ongeveer 445.000 woningen. Om dit aantal te bereiken maakt minister Dekker afspraken met de provincies en twin-tig stedelijke regio's. De minister kiest nu voor een fundamentele wij-ziging van de afspraken richting kwantiteit, die zich richt op de wo-ningbouwproductie en de daarmee samenhangende investeringen. De minis-ter kiest daarmee voor meer uitvoeringsgerichte woningbouwafspraken. Deze vormen echter geen belemmering voor de uitvoering van het provin-ciaal beleid, dat zich ook op de kwaliteit richt. De provincie onderschrijft de denkrichting en de ambities van de minis-ter, maar betreurt het feit dat de kwalitatieve aspecten binnen de wo-ningbouwafspraken onderbelicht zijn gebleven. De minister laat de in-vulling hiervan over aan de provincie, kaderwetgebieden en de gemeenten binnen de kaders van het kwalitatieve woonprogramma. Grote waarde wordt daarom toegekend aan de regionale samenhang, bijvoorbeeld door huis-vesting van lage inkomensgroepen in randgemeenten en verhoging van de productie van voor ouderen toegankelijke woningen.

Aantallen en bedragen
De provincie Gelderland en het KAN ontvangen van het ministerie van VROM een prestatiegerichte bijdrage van ruim 11,1 respectievelijk 52,7 miljoen euro voor de bouw van 7.107 en 24.591 woningen. Als er niet voldoende woningen worden gebouwd, dan kan dit gevolgen hebben voor de VROM-bijdrage. Om de productie te halen en belemmeringen tijdig in beeld te krijgen zal de woningbouwproductie worden gemonitord. De woningbouwproductie in de stedelijke regio's Knooppunt Arnhem-Nijmegen en Stedendriehoek zal in de loop van de vijf jaar per jaar minimaal toenemen met ongeveer 5.000 respectievelijk 1.750 woningen.

Met de provincie en de stedelijke regio Stedendriehoek zijn daarnaast afspraken gemaakt over een aanvullende woningbouwproductie van 5.143 extra te bouwen woningen. De gemeenten in de stedelijke regio Stedendriehoek streven hiermee een groter aantal toe te voegen woningen na voor de periode 2005-2010, namelijk 12.550 woningen.Voor de extra toe te voegen woningen wordt door het ministerie van VROM geen budget beschikbaar gesteld. Extra geld kan worden verkregen als meer woningen worden gebouwd door particuliere opdrachtgevers (dus geen projectontwikkelaars). De premie bedraagt in dat geval 1.600 euro per woning.