Productschap Diervoeder

22/12/2004

Stand van zaken GMP Toevoegingsmiddelen

Tot nu toe waren GMP-gecertificeerde ondernemingen niet verplicht om toevoegingsmiddelen van eveneens gecertificeerde GMP-leveranciers af te nemen.

Het Productschap Diervoeder heeft altijd de intentie gehad om deze verplichting pas in te laten gaan als het FAMI-QS-schema, dat is opgezet door de Europese brancheorganisatie van toevoegingsmiddelenleveranciers, als GMP-gelijkwaardig geaccepteerd kon worden.

In maart van dit jaar is in een nieuwsbrief gemeld dat deze acceptatie eind 2004 verwacht kon worden. Op basis daarvan heeft het bestuur een implementatieschema vastgesteld dat onder meer voorziet in een verplichte certificatie per 1 januari 2005. Dit is ook als zodanig opgenomen in de Vraag- en Antwoordlijst.

Medio dit jaar hebben het Productschap Diervoeder, het Belgische Ovocom, het Duitse QS en het Britse AIC afgesproken om gezamenlijk het FAMI-QS-certificaat te accepteren en tevens om een gezamenlijk implementatietraject af te spreken. Er leven echter nog enkele vragen over het FAMI-QS-schema bij de genoemde organisaties. Om deze volledige beantwoord te krijgen zijn er nog besprekingen gaande met Fefana.

Dit betekent dat het door het Productschap Diervoeder vastgestelde implementatietraject niet kan worden gehandhaafd en onder meer de datum van 1 januari 2005, waarop GMP-gecertificeerde ondernemingen uitsluitend nog eveneens toevoegingsmiddelen met een GMP-certificaat mogen verwerken of verhandelen, niet meer geldig is.

Afgesproken is om verdere berichtgeving zoveel mogelijk gezamenlijk door alle belanghebbende partijen te laten plaatsvinden.