Het Nederlandse Rode Kruis

22 december 2004
3FM DJ bezoekt vluchtelingen uit Darfur in Tsjaad

Eric Corton reisde naar Tsjaad in het kader van de actie serious request van het radio 3FM en het Rode Kruis. Hij heeft er aangrijpende radio-reportages gemaakt die tijdens de actieweek worden uitgezonden. Collega´s van Corton vasten in de week voor kerst uit solidariteit voor de slachtoffers van het conflict in Sudan. Luisteraars kunnen tegen betaling een verzoeknummer aanvragen. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis, die daarvan een mobiele kliniek in Sudan wil financieren en nog meer hulp wil geven aan de duizenden vluchtelingen in het buurland Tsjaad.

Eric Corton bezocht in Tsjaad een van de vluchtelingenkampen: Trégine. Daar sprak hij met verschillende slachtoffers van het conflict. "De vrouwen vertelde mij dat tijdens de vlucht van Sudan hun mannen vermoord zijn", vertelt Eric. "Natuurlijk grijpt je dat aan. Ook weten we dat de vrouwen in veel gevallen verkracht zijn, maar daar willen ze weinig over zeggen. Iedereen is nog steeds bang."

Een reis van tegenstellingen
Wat Eric Corton het meest aangreep zijn de zogenaamde ´spontane vluchtelingen´. Dat zijn vluchtelingen die op eigen houtje bij de kampen aankomen. Deze mensen kunnen nog niet opgenomen worden omdat er geen geld genoeg is. "Daaruit blijkt maar weer dat meer geld absoluut nodig is". Maar het was een reis van tegenstellingen. Versteld stond Eric over de sfeer in het kamp. "Mensen hebben het ondanks alles goed hier, en de kinderen lachen", vertelt hij. "Toen ik sprak met jongeren in het kamp ging het gesprek over vrouwen, sport en muziek. Kijk, dat is waar jongens van zeventien het over moeten hebben!"