Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Genomics en Aard- en Levenswetenschappen gaan intensiever samenwerken

22 december 2004

Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics en het NWO-gebied Aard- en Levensweten-schappen gaan intensiever samenwerken. Dat is de uitkomst van een verkenning naar de mogelijkheden van integratie van beide onderdelen van NWO, uitgevoerd door een werkgroep onder voorzitterschap van prof. dr. ir. Peter Folstar, directeur van het Nationaal Regie-Orgaan Genomics.

De snelle ontwikkelingen in de life sciences en het toenemend aantal raakvlakken tussen het gebied ALW en het Nationaal Regie-Orgaan Genomics vormden de aanleiding voor de verkenning. De werkgroep is van mening dat een intensievere samenwerking tussen beide organisaties meerwaarde biedt voor de totale kennis- en innovatieketen in de life sciences. Op dit moment wordt nog niet gekozen voor een fusie. ALW is niet het enige gebied binnen NWO dat raakvlakken heeft met het Nationaal Regie-Orgaan Genomics, laatstgenoemde blijft daarom ook samenwerken met andere NWO-gebieden en externe partners.

ALW en het Regie-Orgaan zullen gezamenlijk een aantal initiatieven ontwikkelen gericht op de stimulering van de life sciences, onder meer via onderwijs- en communicatie-projecten voor jongeren. Tevens wordt gestart met de opbouw van een gemeenschappelijk platform systeembiologie, aansluitend op de grote belangstelling voor dit onderwerp zowel in Nederland als bij de EU. Andere onderwerpen binnen de samenwerking zijn valorisatie en de ontwikkeling van veelbelovende wetenschaps-gebieden. De samenwerking zal zowel op bestuurlijk, door wederzijdse waarnemerschappen, als op directieniveau vorm krijgen.

Profiel ALW
Het gebied Aard- en Levenswetenschappen wil het Nederlandse onderzoek op het terrein van de aard- en levenswetenschappen, zowel apart als in onderlinge wisselwerking met aanpalende wetenschapsgebieden, over de volle breedte stimuleren door de financiële ondersteuning en coördinatie van excellent en innovatief onderzoek, alsmede door de financiering van onderzoeksfaciliteiten. Voor meer informatie zie: www.nwo.nl/alw

Profiel Regie-Orgaan
Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics heeft als doelstelling de kansen die genomics-onderzoek biedt optimaal te combineren met de specifieke kennis en expertise binnen het wetenschappelijk onderzoek in Nederland, zodat binnen vijf jaar een genomics-kennisinfrastructuur tot stand wordt gebracht die zich kan meten met de wereldtop. Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics is een zelfstandige taskforce, ondergebracht bij NWO. Voor meer informatie zie: www.genomics.nl

..............................

Nadere informatie:

* Dominique de Vet (Hoofd Afdeling Voorlichting en Communicatie van NWO)

* t: +31 (0)70 344 05 45, devet@nwo.nl