Politie Zaanstreek-waterland


Politie brengt inbrekersgilde grote slag toe

18 aanhoudingen en meer dan 100 opgeloste zaken. Dat is het voorlopige resultaat van een grootschalig onderzoek dat de politie Zaanstreek-Waterland startte naar aanleiding van een opvallende stijging van het aantal woninginbraken in Purmerend. Inmiddels denkt de politie 75% van deze inbraken te hebben opgelost.

In het eerste deel van 2004 was het betrekkelijk rustig op het gebied van de woninginbraken in Purmerend. Begin najaar constateerde de politie echter een opvallende stijging in het aantal woninginbraken in Purmerend, met name in de Gors en de Purmer. Om deze stijging te stoppen besloot de politie om het probleem grondig aan te pakken.

Wekenlang surveilleerden agenten te voet, op de fiets en met de auto 's avonds en 's nachts in met name Purmer en de Gors. Om inbraken te voorkomen maar ook om de personalia te noteren van verdachte personen die zich in de wijken ophielden. Daarnaast werd de controle op de uitvalswegen zoals de Jaagweg en de A7 geïntensiveerd en werd de technische recherche ingeschakeld om bij getroffen woningen sporen te verzamelen. De politie Zaanstreek-Waterland werkte in dit onderzoek samen met rechercheteams van de politie Noord-Holland Noord en Kennemerland.

Op basis van de verzamelde informatie kreeg de politie zicht op drie verschillende dadergroepen. In totaal werden 18 aanhoudingen verricht. De verdachten variëren in leeftijd van 17 tot 49 jaar en zijn voor het grootste deel afkomstig uit Purmerend en omstreken. Inmiddels zijn 15 verdachten voorgeleid aan de Rechter Commissaris in Haarlem en 10 van hen zitten nog steeds in voorlopige hechtenis.

De politie acht de aangehouden verdachten verantwoordelijk voor ruim 100 delicten waaronder 50 woninginbraken en 10 pogingen, 32 bedrijfsinbraken, 7 auto-inbraken (waarvan 5 in Volendam), 8 diefstallen van auto's en een inbraak in een school. In de maanden augustus t/m november vonden de meeste woninginbraken plaats. Het onderzoek heeft inmiddels geleidt tot het oplossen van 75% van deze zaken. Het onderzoek wordt voortgezet en de politie sluit meer onderzoeken niet uit.

Woninginbraken maken vaak grote indruk op slachtoffers. Daarom nodigt de politie begin volgend jaar inwoners van Purmerend die in de piekperiode slachtoffer zijn geworden van woninginbraak, uit voor een informatiebijeenkomst. Daarin zal de politie uitleg geven over hoe zij het onderzoek heeft aangepakt, over het verloop van het onderzoek en de opgeloste zaken.


WATERLAND

Nep-krantenbezorgers halen eindejaars fooi op

De politie in Waterland waarschuwt bewoners voor mensen die zich voordoen als krantenbezorger en met een nieuwjaarskaartje langs de deuren gaan om hun eindejaars fooi op te halen. Een bewoner van Monnickendam waarschuwde de politie toen een tweetal jongens met een nieuwjaarskaartje voor de deur stonden, terwijl de echte bezorger van de krant een paar dagen eerder al was langs geweest. De politie adviseert bij twijfel het kaartje goed te bekijken en even door te vragen alvorens een bezorger geld te geven.

MONNICKENDAM, SINGEL

Politie zoekt taxichauffeur

De politie is op zoek naar een taxichauffeur die vorige week, in de nacht van dinsdag op woensdag, getuige was van een poging inbraak in een tankstation aan de Singel in Monnickendam. Een buurtbewoner werd rond 03.00 uur wakker van een hard geluid. Toen hij naar buiten keek zag hij drie mannen bij de gevel van het tankstation staan. Eén van de mannen sloeg met een voorwerp hard tegen een raam. Vervolgens zag de getuige over de Provincialeweg een taxi aan komen rijden. De chauffeur had de drie mannen kennelijk ook gezien en stopte ter hoogte van het tankstation. De taxichauffeur bleef in zijn auto zitten. De mannen gingen er enige tijd later vandoor, stapten in een auto die op de parkeerplaats achter het tankstation stond en reden weg richting Volendam.
De politie wil graag in contact komen met de taxichauffeur die getuige was van de inbraakpoging. Ook andere getuigen worden verzocht contact op te nemen met politiewijkteam Waterland via 0900-8844.

16:23 21-DEC-04
PURMEREND, JAAGWEG

Verkeerscontrole

De politie heeft dinsdag een grote verkeerscontrole gehouden op een parkeerplaats aan de jaagweg. Tevens werd er gecontroleerd op het vervoer van vuurwerk en op de wet personenvervoer in samenwerking met de Inspectie van Verkeer en Waterstaat. In het totaal werden er 137 voertuigen gecontroleerd. In totaal werden 44 bekeuringen uitschrijven terzake: niet tonen rijbewijs op eerste vordering, geen kenteken op auto, geen APK, geluidsoverschrijding auto, overbelading, geen gordel, opgevoerde bromfiets, kleur verlichting, negeren geslotenverklaring, trekhaak voor kentplaat, defecte ruitenwissers, gladde banden, folie aanbrengen op zijruiten, remlichten en mislichten defect, ongeldig kentekenbewijs, ahw zonder zijreflectie en niet handsfree bellen.

17:05 21-DEC-04
ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT/ WESTZIJDE

Bromfietser rijdt tegen abri

Een 32-jarige man uit Zaandijk is gewond geraakt doordat hij met zijn bromfiets tegen een abri aanreed. De man reed over de Gedempte Gracht richting het winkelgebied en reed in de bocht naar de Westzijde met hoge snelheid rechtdoor de stoep op. Vervolgens kwam hij tegen een betonnen abri tot stilstand. Een in de abri geplaatste fiets werd geheel vernield. Politiemensen in burger, die daar aanwezig waren in verband met het project 'Puntmuts', waren getuige van het ongeluk en waarschuwden direct een ambulance. Verder kwamen politiemensen van de afdeling Verkeersondersteuning ter plaatse om onderzoek te doen naar de toedracht van het ongeval en de bromfiets. De bromfiets bleek te zijn opgevoerd. Het slachtoffer werd met hoofdletsel overgebracht naar het VU in Amsterdam.

20:59 21-DEC-04
PURMEREND, OOSTERVENNE

Jongen (14) aangehouden met honkbalknuppel

De politie heeft een 14-jarige jongen aangehouden omdat hij op straat liep met een honkbalknuppel. Buurtbewoners hadden de politie gebeld omdat zij overlast hadden van een groepje jongeren. Toen de politie ter plaatse was, kwam een buurtbewoner aanlopen met de honkbalknuppel. Hij had het voorwerp afgepakt van de jongen. De jongen werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De politie heeft de knuppel in beslag genomen en de ouders van de verdachte ingelicht over de zaak. De verdachten is -in afwachting van het justitiële traject- na verhoor heengezonden.

01:25 22-DEC-04
PURMEREND, DR. ALBERT SCHWEITZERLAAN

Jongen (13) aangehouden voor joyriding

De politie heeft een 13-jarige jongen uit Purmerend aangehouden voor joyriding. De politie werd gewaarschuwd door getuigen die een auto over de Dr. Albert Schweitzerlaan zagen slingeren. Agenten zagen in de bedoelde straat een auto rijden die stadslicht voerde. De bestuurder bleek een 13-jarige Purmerender te zijn die de auto zonder toestemming had geleend van een kennis. In eerste instantie gaf de verdachte een valse naam op. Hij werd aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs, het opgeven van een valse naam en joyriding. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het politie bureau en de eigenaar van de auto en de familie van de verdachte werden ingelicht.

08:52 22-DEC-04
LANDSMEER, NIEUWE GOUW

Winkeldief aangehouden

Medewerkers van een winkel hebben een 19-jarige Amsterdammer die er met een krat vandoor ging. De man was via de winkel het magazijn ingelopen en verdween vervolgens met een krat lege flessen door de achterdeur naar buiten. Medewerkers van de winkel zagen dat en renden achter hem aan. Zij konden hem op de Burgweg aanhouden en overdragen aan de politie.

15:30 21-DEC-04
KOOG AAN DE ZAAN, PROV WEG Z'DAM-CASTRICUM

Aanhoudingen voor baldadigheid en vernieling

De politie heeft in de trein een 13-jarig meisje uit Assendelft en een 14-jarige jongen uit Krommenie aangehouden voor vernieling en baldadigheid. De agenten waren bezig met een treinsurveillance op het traject Zaandam - Koog-Zaandijk en zagen twee jongeren die aan het stoeien waren. Daarbij werd geschreeuwd, geschopt en geslagen. Na herhaalde waarschuwingen weigerde het duo daarmee te stoppen. Vervolgens trok het meisje zo hard aan een schuifdeur dat deze ontwricht raakte. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hun zaak zal, met toestemming van de ouders, verder worden afgehandeld door bureau halt.

14:00 21-DEC-04
ZAANDAM

Aanhouding voor mishandeling

De politie heeft een 16-jarige Zaandammer aangehouden nadat een 14-jarige plaatsgenoot dinsdagmiddag aangifte tegen hem had gedaan. Het slachtoffer vertelde dat hij al geruime tijd door de verdachte wordt getreiterd. Hij had een paar keer onder dwang geld moeten afgeven, werd door de verdachte mishandeld en was door hem met een mes in zijn been geprikt. De verdachte is woensdagochtend door de politie aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De ouders werden op de hoogte gebracht. Op het politiebureau kreeg de jeugdige verdachte na verhoor een oproep mee om eind februari naar een zogenoemde JOM-zitting te komen. Dit is een verkorte procedure speciaal voor minderjarige wetsovertreders, waarbij ze binnen zes weken moeten verschijnen bij de Officier van Justitie of de parketsecretaris Jeugd in het kantongerecht in Zaandam. Met deze lik-op-stuk-methode wordt meteen na de uitspraak een afspraak gemaakt voor het uitvoeren van de straf.

13:05 21-DEC-04
PURMEREND

Aanhouding voor mishandeling

De politie heeft dinsdagmiddag een 15-jarige jongen uit De Rijp aangehouden omdat hij een even oude plaatsgenoot een aantal kopstoten had gegeven. De twee bleken al een tijdje ruzie te hebben, wat dinsdag op het schoolplein escaleerde. De veiligheidsadviseur van de school waarschuwde de politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. De ouders werden op de hoogte gebracht. Op het politiebureau kreeg de jeugdige verdachte na verhoor een oproep mee om eind februari naar een zogenoemde JOM-zitting te komen. Dit is een verkorte procedure speciaal voor minderjarige wetsovertreders, waarbij ze binnen zes weken moeten verschijnen bij de Officier van Justitie of de parketsecretaris Jeugd in het kantongerecht in Zaandam. Met deze lik-op-stuk-methode wordt meteen na de uitspraak een afspraak gemaakt voor het uitvoeren van de straf.


---- --