Gemeente Heerlen

GÉON kan starten met Europese subsidie

"Het college vindt het belangrijk dat de herinnering aan het mijnverleden levend blijft. Daarom hebben we besloten een financiële injectie te geven aan de plannen van het GÉON om in Heerlen een mijnmuseum te realiseren. Het gaat om een totaalbedrag van ongeveer 700.000 euro, waarvan een deel Europese subsidie." Dit zegt wethouder Loek Damen over het besluit van het college van B en W van Heerlen om geld uit het Europese subsidieproject Urban te besteden aan het geologisch en mijnbouwhistorisch museum, het GÉON.

Het museum kan met de bijdrage een start maken met het realiseren van haar lang gekoesterde plannen. Het GÉON gaat onder meer het voormalige schachtgebouw van de ON 1 op het CBS-terrein in Heerlen aanpassen en inrichten als een mijnmuseum. De 'koel'-beleving komt daarin centraal te staan. Bezoekers kunnen via de schacht een virtueel uitstapje maken naar het ondergrondse bedrijf van de mijn. De ophaalmachine en de schachtwielen gaan ook weer draaien.

Authentiek
Uitgangspunt bij de inrichting is behoud van de oorspronkelijke functie van dit schachtgebouw. Daarnaast streeft GÉON naar een zo authentiek mogelijke uitstraling van dit icoon voor de Limburgse mijnbouw. Op deze manier kunnen oud-koempels en andere bewoners van onze regio met trots terugkijken op het roemrijke mijnverleden. GÉON gaat het geld ook gebruiken voor het verder uitwerken van de plannen voor het virtueel museum en het informatiecentrum. Met het bedrag kunnen de eerste concrete stappen worden gemaakt.

De gemeente Heerlen laat met dit besluit zien, dat ze het belangrijk vindt om te investeren in initiatieven die een nieuw elan uitstralen. GÉON, als onderdeel van de historische musea in de gemeente Heerlen, zorgt voor professionele uitvoering en continuïteit.

Gemeente Heerlen, 22 december 2004
Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


---- --