Ministerie van Algemene Zaken


Persbericht ministerraad
22 december 2004

KABINETSREACTIE OP MOTIES WADDENZEEBELEID

Het kabinet is bereid op termijn na te gaan of een verhoging van het Waddenfonds van 500 miljoen euro naar 800 miljoen euro wenselijk en noodzakelijk is. Vanuit het oogpunt van uitvoerbaarheid van het investeringspakket en financierbaarheid daarvan wordt vooralsnog vastgehouden aan een bedrag van 500 miljoen euro. Het kabinet komt daarmee gedeeltelijk tegemoet aan een motie van de Tweede Kamer.

Het fonds is bestemd voor de verbetering van onder meer de natuur en de duurzame economische ontwikkeling in het Waddengebied. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer mede namens de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken, dat het Waddenfonds wordt bijgesteld. Vijf jaar voor afloop van het fonds wordt bekeken of verlenging van de looptijd en daarmee verhoging van het bedrag nodig en gewenst is.

In de brief wordt benadrukt dat ook investeringen worden verwacht van andere partijen om het totale bedrag te verhogen. Een andere motie voor uitbreiding van de havens richting de Waddenzee is voor het kabinet niet aan de orde. Er kan slechts sprake zijn van incidentele verdieping van vaargeulen. Het streven is om de Tweede Kamer voor 1 maart 2005 op hoofdlijnen te informeren over de mogelijke verbeteringen in de bestuurlijke organisatie van het gebied.

RVD, 22.12.2004