Gemeente Utrecht

Gezamenlijk persbericht van Mitros, AM Wonen, Bouwfonds Ontwikkeling en Gemeente Utrecht

Hart van Hoograven: van plan naar REALISATIE

Mitros, AM Wonen, Bouwfonds Ontwikkeling en Gemeente Utrecht hebben overeenstemming bereikt over het stedenbouwkundig plan, de financiering en de planning van de ontwikkeling van Hart van Hoograven. Hiermee is de jarenlange planvorming afgerond en kan de gewenste nieuwbouw rond ´t Goylaan daadwerkelijk gerealiseerd worden. Gelegen aan een belangrijke invalsweg naar de stad, biedt Hart van Hoograven straks een winkelcentrum, koop- en huurwoningen, ruimte voor een gezondheidscentrum, een buurtcentrum en een parkzone.

De samenwerkende partijen zullen alles in het werk stellen om nu snel tot realisatie van de nieuwbouwplannen te komen. In de loop van 2005 zal duidelijk worden hoe de winkels, woningen en het groen in het project er exact uit gaan zien. De sloop van de winkelblokken aan de noordzijde van ´t Goylaan staat gepland voor begin 2006. Halverwege 2006 zullen de eerste woningen in de verkoop gaan waarna eind dat jaar de eerste paal geslagen zal worden op de locatie van het braakliggende terrein aan de Oud Wulvenlaan. De start van de bouw van het winkelcentrum volgt in 2007. Hart van Hoograven wordt de komende zeven jaar in fases uitgevoerd. Omdat de plannen op onderdelen afwijken van het geldende bestemmingsplan start de gemeente in de loop van 2005 met een vrijstellingsprocedure (artikel 19, lid 1 Wet op de Ruimtelijke Ordening). Op dat moment is er ook weer inspraak vanuit de buurt mogelijk.

Begin 2004 kon de buurt inspreken op het Programma van Eisen voor Hart van Hoograven. Vervolgens zijn de projectpartners verder gaan praten over uitwerking van het Programma van Eisen in een Stedenbouwkundig Plan. Door de complexiteit van het plan hebben deze besprekingen langer geduurd dan van tevoren gedacht. In de uitgewerkte plannen is waar mogelijk tegemoet gekomen aan de wensen vanuit de buurt. Zo is variatie aangebracht in de bouwhoogte van de appartementencomplexen aan de kant van de Constant Erzeijstraat en de Hooft Graaflandstraat. Ook komt ter plaatse van de nieuwe winkels bij ´t Goylaan een met verkeerslichten geregelde oversteekplaats. In verband met de sociale veiligheid en de uitstraling van het winkelcentrum is gekozen om de twee eerder voorgestelde gebouwen tot één geheel samen te voegen. Vanuit de wens van de marktpartijen is het laden en lossen bij de winkels nu inpandig geregeld en zijn er vóór de winkels aan ´t Goylaan extra parkeerplaatsen gepland.

Het programma waarover de partijen overeenstemming hebben bereikt maakt het mogelijk dat de volgende functies gerealiseerd kunnen worden:


- een winkelcentrum van 3850 m2 (bruto vloeroppervlak)
- 360 nieuwbouwwoningen, waarvan 75 % in de koopsector
- (gebouwde) parkeervoorzieningen voor alle woningen
- een gezondheidscentrum van 650 m2

- een buurtcentrum van 1500 m2

- een parkzone van 10.000 m2

De uitgewerkte plannen voor Hart van Hoograven zijn voorgelegd aan een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit de buurt die bij het planproces betrokken is. Een dezer dagen wordt in Hoograven een stadsplan verspreid met meer informatie over het project.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeente Utrecht: Gerard Derksen, 030 286 11 68 of 06 270 30 714 of Jurjen van Keulen, 030 286 71 13.