Den Haag, 22 december 2004

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Economische Zaken over het doorverkopen van e-mailadressen door Wegener Direct Marketing

1) Bent u ervan op de hoogte dat het bedrijf Wegener Direct Marketing onder de naam Verenigde Aanbieders van A-merken , e-mailadressen verzamelt en die doorverkoopt aan bedrijven die deze e-mailadressen vervolgens gebruiken voor commerciële acties?

2) In hoeverre strookt dit doorverkopen van e-mailadressen met uw inbreng tijdens de behandeling van Wijziging van de Telecommunicatiewet (28851) waarin u in de nota naar aanleiding van het verslag zegt dat het niet toegestaan is dat een abonnee toestemming verleent aan bedrijf A en dat dat bedrijf (bijvoorbeeld op basis van een bepaling in de Algemene Voorwaarden) die toestemming vervolgens al dan niet tegen vergoeding doorgeeft aan andere bedrijven?

3) Bent u het met mij eens dat Wegener Direct Marketing het doorverkopen van e-mailadressen probeert te verbloemen, door bij het versturen van de e-mails de naam Verenigde Aanbieders van A-merken als afzender te gebruiken, terwijl de e-mails in feite worden verstuurd namens het bedrijf dat de e-mail adressen heeft gekocht?

4) Bent u het met mij eens dat in bovengenoemde situatie consumenten onvoldoende worden geïnformeerd over het gebruik van hun e-mailadressen? Zo ja, wat gaat u doen om dit te verbeteren?

5) Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat er een einde komt aan het op deze wijze verzamelen en doorverkopen van e-mailadressen door Wegener Direct Marketing en mogelijk andere bedrijven?