Ingezonden persbericht


Nieuwegein, 22 december 2004

PERSBERICHT

Megabedragen voor uitzendrechten

De Eredivisie CV zal vandaag bekendmaken welke toewijzingen ze aanbeveelt aan de 18 clubs. Die clubs zullen vervolgens stemmen. Hoeveel geld er gemoeid is met de RTV-rechten voor de komende drie eredivisieseizoenen weten we dus gauw. Dat het om grote bedragen gaat, is duidelijk. En dat die weer hoger zullen zijn dan in vorige jaren, staat ook wel vast. Het is in de geschiedenis van voetbal en televisie nooit anders geweest. Dat schrijft voormalig NOS televisiedirecteur Ed van Westerloo in zijn binnenkort te verschijnen boek We hoeven er niet aan te verdienen. De geschiedenis van de miljoenendans om de uitzendrechten van voetbalwedstrijden.

De strijd tussen voetbal en televisie gaat immers vooral over geld. Heel veel geld! Grote financiële belangen, hevige strijd en razendsnelle ontwikkelingen kenmerken de relatie tussen voetbal en televisie in Nederland. Dat was 55 jaar geleden niet veel anders dan vandaag. We hoeven er niet aan te verdienen behandelt 55 jaar oorlog : van de allereerste wedstrijd in 1950 tot en met de meest recente onderhandelingen over televisierechten nu. Over postduiven en pakezels, maar ook over prijsafspraken, drank en vuile spelletjes: Ed van Westerloo geeft in zijn boek een amusant en onthullend kijkje achter de schermen en neemt daarbij zeker geen blad voor de mond.

Met zijn jarenlange ervaring in de televisiewereld, onder meer als directeur televisie van de NOS, kan hij dat als geen ander. Van 1984 tot 1995 was Van Westerloo zelf als onderhandelaar voor de NOS betrokken bij de aankoop van uitzendrechten.

Van Westerloo completeert op dit moment het slothoofdstuk van zijn boek met de allerlaatste ontwikkelingen. Op 6 januari verschijnt het boek bij Arko Sports Media.

Ed van Westerloo in We hoeven er niet aan te verdienen:

De strijd, eerst om honderdjes, al gauw om duizendjes, en later om miljoenen, wordt gekenmerkt door harde gevechten en schijnduels, gemene tackles en spectaculaire acties, amateuristisch gedrag en proftrucs, relletjes en chaos, list en bedrog. Het lijkt soms net een voetbalwedstrijd. Oorlog dus.

Tientallen profeten hebben vanaf 1965 voorspeld dat het verzadigingspunt bereikt was: er zou véél te veel voetbal op de televisie worden uitgezonden en er zou véél te veel voor betaald worden. Tot nu toe hebben ze ongelijk gekregen.

Ed van Westerloo

We hoeven er niet aan te verdienen. De geschiedenis van de miljoenendans om de uitzendrechten van voetbalwedstrijden.

Uitgeverij: Arko Sports Media B.V., Nieuwegein

ca. 150 pagina s

ISBN 90-77072-82-9

¬ 14,95

Persbijeenkomst

We hoeven er niet aan te verdienen wordt op donderdag 6 januari a.s. om 15.00 uur gepresenteerd aan de media. Nadere bijzonderheden over deze bijeenkomst volgen zeer binnenkort. Als u daarover informatie wilt ontvangen, gelieve een e-mail te sturen naar: claudiasmit@arko.nl.

Voor meer informatie over het boek of de persbijeenkomst of voor een exemplaar van het boek:

Arko Sports Media / Claudia Smit

Telefoon: 030 600 47 80 / 06 286 53 556

E-mail: claudiasmit@arko.nl