Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 22 december 2004

Coalitie roept op te stoppen met prijzenoorlog

Een coalitie van zeven organisaties roept de supermarkten op snel een eind te maken aan de prijzenoorlog. De aanhoudende prijzenoorlog is steeds schadelijker voor de consument, boeren en tuinders, dierwelzijn en milieu en tast de leefbaarheid van dorpen en woonwijken in steden aan. De oproep is vandaag door initiatiefnemers Stichting Natuur en Milieu, Dierenbescherming en LTO Nederland verstuurd aan alle supermarkten via koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en met name aan supermarkten die de prijsoorlog startten en in gang houden.

De negatieve effecten van de prijzenoorlog stapelen zich op. Volgens supermarkten zelf daalt de voedselkwaliteit en komt de consument op den duur met een verschraald aanbod aan levensmiddelen te zitten. Biologische en Fair Trade producten stijgen relatief in prijs; zelfstandige winkels in dorpen en woonwijken verdwijnen, waardoor de leefbaarheid afneemt. Boeren, tuinders en fabrikanten draaien verlies en houden steeds minder financiële ruimte over om op een maatschappelijk verantwoorde wijze voedsel te produceren, rekening houdend met milieu en dierenwelzijn. Ook boeren in ontwikkelingslanden ondervinden nadeel van de prijzenslag door nog lagere prijzen, terwijl in Nederland al duizenden banen verloren zijn gegaan en er de komende jaren nog meer dreigen te volgen.

Naast de initiatiefnemers is de oproep ondersteund door Biologica, DPA (Dutch Produce Association) en supermarktketens CoopCodis en Sperwer.

De afgelopen maanden waarschuwden ook andere partijen voor negatieve effecten van de prijzenoorlog, zoals het Vakcentrum Levensmiddelenhandel, de FNLI (koepelorganisatie van branches en bedrijven in de Nederlandse levensmiddelenindustrie), Unilever, Laurus en de Consumentenbond. Mede naar aanleiding daarvan heeft de Tweede Kamer minister Veerman van LNV gevraagd te onderzoeken of een wettelijk verbod op verkoop onder inkoopprijs mogelijk is, zoals dit ook al in onder andere België en Frankrijk geregeld is.

De oproep aan de supermarkten is bijgevoegd en is tevens te vinden op de sites van de initiatiefnemers, te weten www.snm.nl, www.dierenbescherming.nl en www.lto.nl.

Meer informatie:
Marijke Brunt (Stichting Natuur en Milieu, tel 030 2331328), Geert Pinxterhuis (LTO Nederland, tel. 070 3382721)
Maaike Wermer (Dierenbescherming, tel. 070 3142738)