Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Cognos® realiseert recordomzet en winst over het derde kwartaal

Toonaangevende producten en sterke prestaties zorgen voor 26 procent meer inkomsten uit licenties

Nieuwegein, 22 december 2004 Cognos (NASDAQ: COGN; TSX:CSN alle cijfers in $US), marktleider in oplossingen voor Enterprise Business Intelligence (EBI) en Corporate Performance Management (CPM), realiseerde recordresultaten over het derde kwartaal van het fiscale jaar 2005, dat eindigde op 30 november 2004.

De omzet over het derde kwartaal bedroeg $210,4 miljoen, een stijging van 22 procent ten opzichte van dezelfde periode van het vorige fiscale jaar, toen de omzet $172,2 miljoen was. De licentie-inkomsten over het kwartaal waren $91,6 miljoen, een toename van 26 procent vergeleken met de $72,6 miljoen aan licentie-inkomsten in het derde kwartaal van het vorige fiscale jaar. Het bedrijfsresultaat over het kwartaal was $34,5 miljoen, met een winst per aandeel van $0,37. Dit is een stijging van 42 procent in vergelijking met het bedrijfsresultaat van $24,2 miljoen en een winst per aandeel van $0,26 over dezelfde periode van het vorige fiscale jaar.

De omzet over de eerste negen maanden van het fiscale jaar bedroeg $569,2 miljoen, een stijging van 18 procent vergeleken met de omzet van $481,0 miljoen in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar. Het bedrijfsresultaat over de negen maanden was $82,3 miljoen of $0,89 per aandeel, een stijging van 50 procent ten opzichte van een bedrijfsresultaat van $54,8 miljoen of $0,60 per aandeel in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar.

Cognos heeft opnieuw uitstekende kwartaalresultaten behaald , zegt President en Chief Executive Officer Rob Ashe van Cognos. De resultaten zijn sterk over de hele linie en weerspiegelen de goede prestaties van het Cognos-team, de kracht van onze toonaangevende producten en onze sterke concurrentiepositie.

Hoogtepunten van het kwartaal


· Cognos ReportNetTM zorgt voor een stevige impuls met licentie-inkomsten van $99,1 miljoen tot op heden.


· Grote nieuwe ReportNet-klanten in het derde kwartaal, waaronder Barclays Bank, Cambridge University, Novartis, SNECMA Moteurs, U.S. Army en U.S. Strategic Command.


· Een stijging van de licentie-inkomsten met 26 procent; 45 procent meer aan licentie-inkomsten in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.


· 15 contracten van meer dan $1 miljoen een record voor het bedrijf in diverse branches met bedrijven als Boeing, DaimlerChrysler, Dominion Resources, ISKV, Staples en Tyson Foods.


· 127 contracten van meer dan $200.000 en 709 contracten van meer dan $50.000, respectievelijk stijgingen van 34 en 24 procent in vergelijking met dezelfde periode van het vorige fiscale jaar.


· Opnieuw een verbetering van de operationele marge, die 19,9 procent bedroeg ten opzichte van 17,9 procent in dezelfde periode vorig jaar.


· De afronding van de acquisitie van Frango AB, waarmee Cognos zijn financiële oplossingen en totale CPM-positie versterkte.

De kwartaalbalans van Cognos blijft sterk. De operationele kasstroom over het kwartaal bedroeg $38,3 miljoen. Het bedrijf eindigde het derde kwartaal met $439,4 miljoen aan liquide middelen en kortetermijninvesteringen.

Cognos ReportNet blijft het uitstekend doen en helpt ons de concurrentie te verslaan. De leidende positie van deze oplossing voor bedrijfsbrede rapportage is verder versterkt , vervolgt Rob Ashe. Ook Enterprise Planning (EP) doet het goed, met een stijging van de licentie-inkomsten van 40 procent tot op heden. Samen met onze Enterprise Business Intelligence-producten vormt het een winnende CPM-oplossing.

Ik heb veel vertrouwen in ons bedrijf. De stabiele groei van BI die voor ons strategisch gezien heel waardevol is en de toenemende impuls van CPM in combinatie met productleiderschap op beide terreinen, vormen een goede basis voor verdere groei.

Vooruitzichten

De vooruitzichten van het management voor het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2005, dat eindigt op 28 februari 2005:


· De omzet zal naar verwachting tussen de $235 miljoen en $240 miljoen bedragen.


· De winst per aandeel zal naar verwachting tussen de $0,44 en $0,47 liggen.

De vooruitzichten van het management voor het hele fiscale jaar 2005:


· De omzet zal naar verwachting tussen de $804 miljoen en $809 miljoen bedragen.


· De winst per aandeel zal naar verwachting tussen de $1,33 en $1,36 liggen.

Meer informatie inclusief het financiële supplement vindt u in het Engelstalige persbericht op de corporate website: www.cognos.com.

Over Cognos

Cognos, marktleider in oplossingen voor Enterprise Business Intelligence (EBI) en Corporate Performance Management (CPM), levert software die bedrijven helpt hun resultaten te verbeteren door een effectieve besluitvorming op alle niveaus van de onderneming mogelijk te maken.

Met CPM zijn organisaties in staat hun prestaties te meten ten opzichte van hun bedrijfsstrategie, zodat ze maatregelen kunnen treffen om deze op alle niveaus van de bedrijfsvoering op elkaar af te stemmen. Cognos biedt een CPM-raamwerk dat mensen, informatie en beslissingsstructuren in de hele organisatie verbindt en de totale managementcyclus met geïntegreerde software voor planning, budgettering, rapportage, analyse en scorecarding ondersteunt.

Cognos, opgericht in 1969, bedient meer dan 22.000 klanten in meer dan 135 landen. Cognos' CPM-oplossingen en diensten voor bedrijven zijn ook verkrijgbaar via meer dan 3.000 partners en resellers wereldwijd. Voor meer informatie: www.cognos.nl.



Ingezonden persbericht