Ingezonden persbericht


Persbericht 22 december 2004

DONJON FINANCIEEL ROND DANKZIJ SAN EN CULTUURFONDS

Ruim 600 jaar lang was de Donjon, de toren van de Valkhofburcht, een machtig herkenningspunt van de stad. Helaas is deze blikvanger al lang uit het stadsbeeld verdwenen. Maar niet voor altijd, want in 2005 herrijst hij! Speciaal voor de viering van Nijmegen 2000 jaar heeft de Valkhofvereniging het initiatief genomen deze 48 meter hoge toren te reconstrueren.

Een immens project met een lange voorbereiding. Het zoeken naar de juiste partners en investeerders was een tijdrovende klus die deze week positief is afgerond. De stichting Nijmegen 2000 jaar heeft zich al in 2004 aan dit unieke project verbonden en is samen met de Valkhofvereniging op zoek gegaan naar andere partners. Met hulp van de Stichting NVOB Cultuurfonds en de SAN C.V.(Samenwerkende Aannemers Nijmegen) zal in de herbouw in maart 2005 een feit zijn. Dat wil zeggen, mits het vergunningentraject eveneens positief zal worden afgerond.

NVOB Cultuurfonds is een stichting die bestaat uit 35 aannemers in de regio Nijmegen aangevuld met een 40-tal sponsors verbonden met de bouwnijverheid. Gezamenlijk willen zij hun liefde voor de stad en regio én hun passie voor bouwen laten blijken. Door onder andere adoptie en restauratie van kenmerkend historisch erfgoed wil de Nijmeegse bouwnijverheid een concrete bijdrage leveren aan de oudste stad van Nederland!

De SAN C.V is primair opgericht als ontwikkelingscombinatie in de Waalsprong en richt zich nu op andere (stads)uitbreidingslocaties. In de San hebben acht Nijmeegse bouwbedrijven hun kennis, vakmanschap en ervaring gebundeld, waarbij iedereen over een specifieke deskundigheid beschikt. Wat resulteert in een enorme en brede knowhow.

Leon Eijkhout van het Cultuurfonds: "Toen de Stichting NVOB Cultuurfonds in aanraking kwam met het Donjon-project van de Valkhofvereniging en Nijmegen 2000 jaar was er direct een zeer positief gevoel". De heer Eijkhout (Van de Water Aannemersbedrijf B.V.) en de heer Fons van de Klok (Aannemersbedrijf De Graaff-Nijmegen B.V.) hebben vervolgens als aanspreekpunten van respectievelijk het Cultuurfonds en de SAN de krachten gebundeld en besloten het Donjon project te adopteren.

De SAN treedt op als hoofdsponsor van het project en neemt in samenwerking met het Cultuurfonds de hele realisatie van de bouw van de toren op zich. Daarnaast is de stichting Nijmegen 2000 de grootste sponsor en zal zij ook bij de exploitatie van de Donjon een grote rol spelen. Er zal gezocht worden naar ludieke acties om het publiek te betrekken bij de realisatie van de Donjon, er zijn bijvoorbeeld al ideeën om Bouwplaten te maken zodat iedereen de Donjon thuis na kan bouwen. Andere acties worden in de loop van januari bekend gemaakt. De Donjon is een uniek project en wel één waar heel Nijmegen trots op kan zijn!

Deze fantastische eyecatcher is vanuit vele plekken te bewonderen. Vanaf de Waalbrug als men Nijmegen binnenkomt, maar ook vanuit de Burchtstraat en vanaf de Waalkade is de toren niet te missen. Deze concrete herinnering aan wat hier ooit heeft gestaan, brengt in dit jubileumjaar een stukje uit de 2000-jaar lange geschiedenis terug!