3 e persbericht van woensdag 22 december 2004

Eindhoven 22-12-2004 - Berichten uit de regio

Eindhoven: Onderzoek mensenhandel afgesloten

De politie Brabant Zuid-Oost heeft vorige week vrijdag een onderzoek afgesloten naar mensenhandel. Daarbij zijn vier verdachten aangehouden. Een van hen, een 33-jarige Eindhovenaar, is inmiddels veroordeeld tot drie jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk met aftrek en een proeftijd van twee jaar.

De andere verdachten zitten nog in voorarrest.

Het onderzoek is in mei 2004 gestart nadat uit getuigenverhoren in het onderzoek van de moord op C. Zanetti in juni 2003 veel informatie kwam. In die zaak kwam aan het licht dat een aantal prostituees het slachtoffer was van misbruik, verkrachtingen, mishandelingen, vrijheidsbeneming en mensenhandel.

Een rechercheteam van negen mensen draaide het onderzoek.

Doelstellingen

Het onderzoek had drie doelstellingen:

* aanpak mensenhandel en bescherming van de persoonlijke integriteit;

* bieden van hulpverlening aan de slachtoffers;
* creëren van een veilige werkplek voor de prostituees.

Hulpverlening

Voor de hulpverlening werden contacten gelegd met het Leger des Heils, Novadic, de Bemoeizorg en een opvanghuis. Ook werd ervoor gezorgd dat er een opvangpunt was waar de politie 24 uur per dag met een slachtoffer terecht kon.

In het begin werden veel gesprekken gevoerd met de prostituees op de tippelzone aan de Achtseweg-Zuid.

Verdachten

In augustus 2004 werd de eerste verdachte aangehouden, een 33-jarige Eindhovenaar. Hij werd verdacht van mensenhandel, drie verkrachtingen, mishandeling, bedreiging, vrijheidsbeneming en handel in drugs. Hij maakte vrouwen met verdovende middelen afhankelijk om ze zo voor hem te laten werken. Vijf vrouwen deden aangifte tegen hem. De man is inmiddels, op 8 december 2004, veroordeeld.

In september werd een 38-jarige Eindhovenaar aangehouden. Hij wordt verdacht van mensenhandel, poging doodslag, mishandeling en handel in verdovende middelen. Hij zit nog vast en komt op 12 januari 2005 op zitting.

Begin november werd een 38-jarige Eindhovenaar aangehouden. Hij wordt verdacht van mensenhandel en de handel in harddrugs. Ook hij zit nog vast en komt op 28 februari 2005 op zitting.

Half november werd een 48-jarige Eindhovenaar aangehouden. Hij wordt verdacht van de handel in verdovende middelen. Bij hem werd ongeveer 70 gram harddrugs aangehouden. Hij zit ook nog vast en komt op 9 maart 2005 op zitting.

Slachtoffers

Acht vrouwen zijn tijdelijk of langer in een opvanghuis ondergebracht en vier van hen zijn bezig met een afkicktraject. Vier anderen hebben hun oudste beroep weer opgepakt.

Een 24-jarige vrouw kwam met een hulpvraag maar bekende en passant ongeveer 300 woning- en bedrijfsinbraken in Zuidoost Brabant. Daarbij zou ook een 41-jarige Eindhovenaar betrokken zijn. Zowel de vrouw als de man zijn aangehouden.