Provincie Zuid-Holland

Volop ideeen over toekomst Nieuwe Driemanspolder

Behoud van openheid in het gebied en beperkte mogelijkheden voor recreatie zoals kanoen, wandelen en fietsen. Dat is de wens van het merendeel van de ruim honderd belangstellenden die onlangs in SnowWorld Zoetermeer de themabijeenkomst over de Nieuwe Driemanspolder bezochten. Tijdens deze bijeenkomst werden drie alternatieven van het gebied gepresenteerd waarin de nieuwe functies natuur, recreatie en water in beeld werden gebracht. Het doel was de aanwezigen meer inzicht te geven in de alternatieven en de effecten ervan op het milieu en daarover met hen van gedachten te wisselen.

ThemabijeenkomstOp elk van de drie alternatieven konden aanwezigen reageren. Uit alle reacties bleek een rode draad zichtbaar. Zo gaven veel mensen de voorkeur aan het behoud van openheid, cultuurhistorie en goed zicht. Hierbij kan gedacht worden aan lage kades rondom het waterrijke deel in het gebied. Maar ook een gebied waar weidevogels kunnen leven en dat bijvoorbeeld beheerd wordt door agrariërs sprak aanwezigen aan. Daarnaast behoren ook moerasachtige delen tot de mogelijkheden. De vragen en opmerkingen van de aanwezigen van de themabijeenkomst zijn genoteerd en worden meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen.

Volgende stapDe komende maanden worden de alternatieven elk beoordeeld op de effecten op het milieu. De uitkomsten uit dit onderzoek leiden, samen met de belangen van de diverse betrokkenen en de reacties uit de afgelopen themabijeenkomst tot een voorkeursalternatief. Dit alternatief is de basis voor het uiteindelijke inrichtingsplan en het wijzigen van de gemeentelijke bestemmingsplannen. De besluitvorming over het definitieve inrichtingsplan gebeurt door de bestuurders van de betrokken partijen, te weten de gemeenten Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg; hoogheemraadschappen van Rijnland en Delfland, het waterschap Wilck en Wiericke, de provincie Zuid-Holland en het ministerie van LNV. Verwacht wordt dat in de zomer van 2005 het concept inrichtingsplan klaar is.

Nieuwe DriemanspolderDe Nieuwe Driemanspolder bestaat uit een aantal polders gelegen tussen de Haagse wijk Leidschenveen en de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. De huidige agrarische functie maakt plaats voor natuur, recreatie en water zodat de polder in de toekomst een buffer vormt tegen de oprukkende steden in de omgeving. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de berging van water. Om deze functies te kunnen wijzigen in de gemeentelijke bestemmingsplannen wordt eerst een milieueffectenrapportage (MER) gemaakt. Die zorgt ervoor dat effecten van de nieuwe inrichting op het milieu, op een evenwichtige manier meewegen in de besluitvorming.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22