Provincie Overijssel

Menselijk kapitaal centraal

"Menselijk kapitaal is belangrijk voor het behoud en het versterken van de regionale werkgelegenheid", meent gedeputeerde Carry Abbenhues, portefeuillehouder Economie en Innovatie in Overijssel. "Inzetten op innovatie van producten en processen alleen is niet voldoende, ook 'sociale innovatie' in de regio is nodig." Om de werkgelegenheid te stimuleren heeft de provincie EUR 450.000-- beschikbaar gesteld. Deze middelen zijn verdeeld over twee stimuleringsregelingen, te weten: 'Leeftijdsbewust beleid' en 'EQUAL'.

De stimuleringsregelingen richten zich onder andere op ondernemerschap, het geven van een directe impuls aan het vergroten van de arbeidsmarktparticipatie van kwetsbare groepen op de regionale arbeidsmarkten. Daarnaast is er ook aandacht voor het verkleinen van de kloof tussen vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkten en een positieve prikkel geven aan het regionale MKB-bedrijfsleven.

Leeftijdsbewust beleid

Om regionale arbeidsmarktpartijen te stimuleren deel te nemen aan de Rijksregeling (SZW) 'Leeftijdsbewust beleid' (agentschapszw.nl) heeft de provincie hieraan een regionale invulling gegeven. Diverse seminars en regionale bijeenkomsten zijn inmiddels de revue gepasseerd: onder andere 'Ouderen-problematiek, het is maar hoe je het bekijkt!' (startseminar van het Europese ESF in samenwerking onder andere met de provincie Overijssel, RPA IJssel-Vecht, stichting Stimaro), 'Mobiliteit', 'Overdracht van vakmanschap van oud naar jong' en 'Leeftijdsbewust personeelsbeleid'.

Door het faciliteren en stimuleren van het gebruik van de regeling kan in de regio's - met een provinciale inzet van EUR 160.000,-- voor proeven en projecten in bedrijven en instellingen - voor het thema 'Leeftijdbewust beleid' een investering van EUR 880.000,-- worden gerealiseerd.

De bijdrage van Gedeputeerde Staten wordt ingezet voor:

Project

Omschrijving

Bijdrage provincie

WerkWijzer Twente

Deze projecten wordt uitgevoerd in samenwerking met de RPA's, respectievelijk de regionaal platforms arbeidsmarktbeleid Twente, IJssel-Vecht en Stedendriehoek. In de projecten staat de bewustwording en voorlichting over de Rijksregeling centraal.

EUR 20.000,--

Vereniging Naober in Hardenberg

EUR 20.000,--

MKB Deventer

EUR 20.000,--

Samenwerkingsverbanden tussen werkgevers

Organisaties met meer dan 30 werknemers (zowel profit als non-profit ), bedrijfstak- en branche-organisaties kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten (maximaal 12 projecten: EUR 10.000 per project en in totaal

EUR 40.000 per regio) van samenwerkingsprojecten die zijn ingediend onder de stimuleringsregeling.

EUR120.000,--

Intersectorale (mobiliteits-) samenwerkingsverbanden

Ontwikkeling van intersectorale samenwerkingsverbanden (max twee projecten

EUR 20.000).

EUR 40.000,--

EQUAL

Gedeputeerde Staten stellen een bedrag van EUR 230.000,-- beschikbaar ter stimulering en ondersteuning van een drietal innovatieve EQUAL-projecten, die een 'go' hebben verkregen van het Agentschap SZW voor de nadere uitwerking en het zoeken van buitenlandse partners. Doel is om de diverse partijen die zich bezighouden met de regionale arbeidsmarkt - zoals gemeenten, sociale partners, het onderwijs en het bedrijfsleven - te laten samenwerken en deel te laten nemen aan deze EQUAL-projectenaanvragen.

De co-financiering van Gedeputeerde Staten wordt ingezet voor:

Project

Omschrijving

Bijdrage provincie

'Startkans', regio Twente

Gezamenlijk project van de gemeenten Almelo, Hengelo en Enschede en anderen om kwetsbare groepen op de regionale arbeidsmarkten te interesseren en te ondersteunen bij hun stap naar ondernemerschap.

EUR 100.000,--

'Bedrijven in balans', regio Stedendriehoek

De Stichting Bedrijven Ontwikkel Punt in Deventer werkt samen met verschillende partners aan het versterken van de positie van werkzoekende en werkende taakcombineerders (personen met werk- en zorgtaken)

EUR 75.000,--

'Connection', regio Stedendriehoek en IJssel-Vecht

De gemeente Den Bosch werkt samen met regionale partners/overheden, onderwijs en instellingen aan een 'sluitende aanpak' waar het jongeren betreft. Dit betekent onder andere de samenwerking, uitvoering en de realisatie van leerbanen voor jongeren tussen relevante marktpartijen naadloos op elkaar laten aansluiten.

EUR 55.000,--

Nadere informatie

Petra Timmer, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 425 23 18 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03.