VVD



Nieuws

22 dec 2004 - VVD feliciteert De Mol met
verwerven voetbalrechten

De VVD is zeer tevreden met de uitkomst van de veiling van de uitzendrechten voor het eredivisievoetbal en brengt haar felicitaties over aan John de Mol. VVD woordvoerder Fadime Örgü: "Dit lijkt me een mooi moment voor de publieke omroep om eens grondig na te denken over een creatieve invulling van Nederland 2.''

Örgü gaf eerder al te kennen dat de overheid de NOS had moeten verbieden mee te dingen om de rechten. De VVD is van mening dat de publieke omroep pas had mogen bieden als niemand anders interesse had getoond. Omdat de extra inkomsten uit reclame niet opwegen tegen de kosten van het verwerven van de rechten, leed de NOS jaarlijks vele miljoenen verlies op het verslaan van het voetbal. Dat verlies werd aangezuiverd met gemeenschapsgeld. Dat geld komt nu gedeeltelijk vrij om nieuwe publieke programma's te maken. De eredivisiesamenvattingen blijven bij de Mol overigens gewoon voor iedereen te zien en zullen dus niet achter de decoder verdwijnen.

Örgü: "Met deze uitkomst komt bovendien de betaalbaarheid van een reclamevrij publiek bestel een stap dichterbij. Oneerlijke concurrentie en onnodige inzet van gemeenschapsgelden door de publieke omroep kan snel tot het verleden behoren." De VVD wil een reclamevrij publiek omroepbestel dat niet langer inhoudelijk concurreert met het aanbod van de commerciële omroepen. Het verlies aan reclame-inkomsten moet volgens de liberalen worden opgevangen door één net op te heffen, te besparen op de bureaucratie en af te zien van de voetbalrechten.