Ingezonden persbericht

Amsterdam, 24 december 2004

Asielzoekster in cel na uitzetting


Al 9 dagen zit een 18-jarige Sierra Leonese uitgeprocedeerde asielzoekster in een cel op de luchthaven van Lagos/Nigeria na een uitzetting vanuit Nederland. Op woensdag 15 december jl. vond een charteruitzetting plaats vanaf Rotterdam Airport. In het vliegtuig bevonden zich Nigerianen zonder verblijfsvergunning, Marechaussee-escorts en I.B. van Sierra Leonese nationalitieit.


I.B. was eind mei per boot in Rotterdam aangekomen, vroeg asiel aan wat werd afgewezen. De laatste 2 maanden bracht zij door in het Uitzetcentrum Zestienhoven. Zij gaf aan dat zij de Sierra Leonese nationaliteit had. Noch de IND noch de rechtbank nam dit over en stelde dat zij Nigeriaanse was. In Lagos werd zij door de Marechaussee overhandigd aan de Nigeriaanse Immigratiedienst die haar meteen aanhielden. Zij werd door de immigratiedienst naar de ambassade van Sierra Leone gebracht waar de ambassadeur weigerde een Laissez Passer, een eenmalig reisdocument, voor haar uitzetting naar Sierra Leone af te geven. De ambassadeur wilde geen document overhandigen voor iemand die gedwongen vervoerd wordt. Hij zei dat de verantwoordelijkheid bij Nederland ligt.

Momenteel zit I. B. in een wanhopige situatie. Nederland heeft haar naar een verkeerd land gestuurd. Zij zit daar nu 9 dagen opgesloten zonder ooit een strafbaar feit te hebben gepleegd. Geen land wil haar opnemen. Pogingen worden nu door de Nigeriaanse autoriteiten ondernomen om haar naar Nederland terug te sturen. Onduidelijk is of het ministerie van Justitie hierin gaat meewerken.

Het gedwongen terugsturen van mensen naar een ander dan het land van herkomst is tegen alle regels in. De laatste tijd overkomt het steeds meer illegalen en uitgeprocedeerden die vanuit Nederland worden uitgezet en in een Afrikaans land in detentie terecht komen. Nederland is een deportatieland aan het worden.