Ingezonden persbericht

Nieuw detentie-record uitzetcentrum: 5 maanden en 3 weken!!!

Op 22 december 2004 zijn een uitgeprocedeerde Kongolese vader en zijn 7 jaar oud zoontje na een detentieperiode van 5 maanden en 3 weken in het Uitzetcentrum Zestienhoven (plus 10 dagen politiecel) weer op straat gezet, 'geklinkerd'. Dezelfde dag vond de asielzitting plaats. "Tu devais aller au tribunal; eh bien tu n' iras plus, tu es libre." Hem is gewezen waar de bushalte was. Hij had nog een strippenkaart met 4 strippen in zijn spullen en eveneens 40 euro die ik hem had gegeven tijdens mijn bezoek aan hem een paar maanden terug.

In 2003 verzekerde minister Verdonk de Tweede Kamer bij de ingebruikname van Uitzetcentrum Zestienhoven dat de detentie op deze locatie (met als doel snelle uitzetting) een maximumtermijn van 28 dagen zou kennen. In de uitzetcentra heerst namelijk een sobere variant van het regime 'grenslogies'. De beperking van de verblijfsduur gebaseerd op (niet) aanwezige voorzieningen en regime werd echter al snel door de Raad van State losgelaten.

In het Uitzetcentrum Zestienhoven is geen direct daglicht en zit men 16,5 uur per etmaal op cel (voor ouders met kinderen 11 uur). Er zijn geen activiteiten als sport en recreatie. Er kan geen arbeid verricht worden. Er is geen winkel, geen bibliotheek, geen kranten. Schrijfgerei (en post vanuit het UC) is niet toegestaan. Het luchten gebeurt in wat de gevangenen 'leeuwenkooien' noemen, metalen kooien van 5 bij 10 m verscholen achter geblindeerde hekken. De maaltijdvoorziening is uitbesteed aan een cateringbedrijf. Ontbijt wordt niet verzorgd. Onlangs was er een demonstratie van gevangenen omdat de uiterste houdbaarheidsdatum van etenswaren was overschreden.

Vanaf het begin van 2004 is er een lichte toename van het aantal kinderen dat in het UC verblijft. In Uitzetcentrum Zestienhoven verblijven momenteel 7 gezinnen.

Kinderen kunnen niet naar school (in strijd met artikel 28 IVRK) maar krijgen in principe 3,5 uur per dag activiteitenbegeleiding. Algemeen directeur, de heer Nijman, erkent dat onderwijs nog niet gereld is.

Nieuw zijn voor kinderen 2 houten huisjes buiten. De kinderen moeten vanuit hun afdeling eerst via de hangar-uitgang (met prikkeldraad boven hun hoofd!!) naar buiten om het huisje in te gaan. Tussen de huisjes staan speeltoestellen, ervoor ligt een klein grasveldje.

Kinderen zijn geregeld getuige van mensen die door het lint gaan.

Bij een bezoek van Defence for Children vroegen gedetineerden wanneer er mensen van een mensenrechtenorganisatie zouden komen kijken. Er is weliswaar een commissie van toezicht (die 24 uur per dag het UC mag binnenkomen), maar er zijn nog geen beklagzaken geweest aldus de directie van het uitzetcentrum.

Stop vreemdelingendetentie, sluit de uitzetcentra!
Vincent (tel 020-6126172)