Provincie Noord-Holland

24-12-2004

Onderwerp

Rijksbijdragen voor Mediapark en N201

Laurian Zwart

De Tweede Kamer heeft zich deze week achter de afspraken tussen Minister Peijs en bestuurders in de noordelijke Randstad geschaard. De provincie Noord-Holland is daar verheugd over. Voor de verbetering van de bereikbaarheid van het Media Park is nu definitief 25 miljoen beschikbaar. De N201 kan rekenen op een extra rijksbijdrage van 25 miljoen. Ook sprak een deel van de Tweede Kamer zich positief uit over rijksfinanciering van de Zuidtangent in de toekomst.

De Tweede Kamer boog zich afgelopen week over het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) waar deze projecten deel van uitmaken. Aan de orde kwamen onder meer de verschillende projecten waarover op 29 november jongstleden bestuurders van de provincie Noord-Holland, provincie Flevoland, gemeente Amsterdam en het ROA al afspraken hebben gemaakt met minister. Nu heeft ook de Tweede Kamer haar goedkeuring gehecht aan deze afspraken.

Media Park Hilversum
Ronduit positief is de provincie Noord-Holland over de doorbraak die is bereikt rond de financiering van Media Park Hilversum. De Tweede Kamer is akkoord met het voorstel van minister Peijs om 25 miljoen uit te trekken om de bereikbaarheid van het Media Park Hilversum aan te pakken. Daarmee is de financiering van het project rond. De provincie Noord-Holland zelf draagt 12,5 miljoen bij uit de Extra Investeringsimpuls Noord-Holland; de andere 12,5 miljoen worden door de betrokken partijen in het Gooi opgebracht. Provincie Noord-Holland, gemeenten Hilversum, Laren en Bussum en TCN Property Projects gaan het al eerder overeengekomen pakket van maatregelen nu uitwerken en uitvoeren.

N201
De provincie is ook verheugd dat er nu zekerheid is over de 25 miljoen extra voor de N201, het grootste provinciale infrastructuurproject ooit waaraan het Rijk eerder al een bedrag van 140 miljoen bijdroeg.

Zuidtangent
In een eerdere fase haalde de Minister de verlenging van de Zuidtangent naar NS-station Haarlem (westwaarts) en IJ-burg (oostwaarts) uit haar Meerjarenplannen. Gisteren werd echter duidelijk dat de Tweede Kamer de Zuidtangent een warm hart toedraagt. Een verzoek vanuit de Tweede Kamer aan de regering om nu al een positief besluit te nemen over financiering van de Zuidtangent, zonodig met gebruik van aanbestedingsmeevallers, is weliswaar aangehouden, maar biedt nieuwe kansen voor de uitbreidingsplannen. De Minister kan de uitgewerkte plannen het komende jaar tegemoet zien en dan beslissen over financiering. De Tweede Kamer heeft de Minister al een goede dekkingsmogelijkheid aan de hand gedaan. De provincie ziet hierin een goede basis om verder te gaan.