Politie Drenthe

Nog een keer verlichting

Assen 22-12-2004 - Het lijkt zo simpel; als het volgens de wet nacht is of als het zicht overdag slecht is moet je als bestuurder van een auto, motor, bromfiets, of promotie verlichting voeren. Was het maar zo simpel

Er zijn veel soorten verlichting. Verkeerd gebruik komt nogal eens voor. Hieronder een overzicht van welke verlichting er onder welke omstandigheden gebruikt mag worden.

verlichting overdag

Dimlicht
Overdag toegestaan en s nachts verplicht. Motorrijders worden aangeraden om altijd hun dimlicht te laten branden zodat ze beter opvallen.

Groot licht
Alleen s nachts zowel binnen als buiten de bebouwde kom, behalve bij tegenliggers of als er een ander voertuig (ook fiets en bromfiets) kort voor je rijdt.

Dagrijlichten
Niet om mee te zien maar om gezien te worden. Niet in combinatie met dimlicht. Ze zijn te herkennen aan de lettercode RL op het lampglas.

Mistlichten
Alleen als de weersomstandigheden daartoe aanleiding geven. Mistlichten voor mogen branden bij mist, sneeuwval of regen, als daardoor het zicht ernstig wordt belemmerd.
Het mistachterlicht alleen als het zicht minder dan 50 meter is. Bij zware regenval mag het mistachterlicht niet gebruikt worden.

Breed- en verstralers
In de wetgeving staat niets over de begrippen ver- en breedstralers. Formeel mag die verlichting dus niet gevoerd worden. Als er echter een F of een B in het lampglas staat, worden ze beschouwd als mistlichten. Als die code er niet in staat worden ze beschouwd als groot licht. Bij gebruik moet je dus voldoen aan de regels voor mist- of groot licht.

Decoratieverlichting
Decoratieverlichting en verlichting onder de auto is verboden. Foutieve verlichting kan bij de APK tot afkeuring leiden.

Controles Boetegeld = Sneu Geld
Voor de komende week staan bij verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld onder meer de volgende controles gepland:

Zaterdag 1e Kerstdag wordt er op snelheid gecontroleerd op de Pannekoekendijk in Erica, de Bladderswijk OZ in Oranjedorp en het Verlengde Oosterdiep in Barger-Compascuum.
Zondag 2e Kerstdag is er een radarcontrole op de Zuidersingel, Graswijk en de Witterhoofdweg in Assen.
Maandag 27 december staat de radarauto op de Dikke Wijk in Nieuw Amsterdam en op de Drentse Mondenweg tussen Gasselternijveen en Valthermond.
Dinsdag 28 december is er s middags en s avonds een gordel- en alcoholcontrole in Hoogeveen.
Woensdag 29 december wordt er s middags en s avonds op snelheid gecontroleerd op de A28 tussen Hoogeveen en Assen.

Boetegeld = Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen Surf ook eens naar www.3VO.nl