Nederlands Dans Theater


Kerst met het Nederlands Dans Theater
Three dimensions of dance
zondag 26 december 2004 om 15.00 uur bij de NPS op Nederland 3

Op tweede kerstdag zendt de NPS televisie Kerst met het Nederlands Dans Theater uit. De drie gezelschappen voeren choreografieën uit van de huischoreografen Jirí Kylián en Lightfoot León. Uiteindelijk komen alle dansers samen in een grande finale, als ze de Tsjaikovski-Polonaise uit Jirí Kyliáns Arcimboldo (2000) dansen. Drie generaties dansers staan dan op het toneel in leeftijd variërend van 18 tot 62 jaar.

De presentatie van Kerst met het Nederlands Dans Theater is in handen van Hadassah de Boer, bekend van TV3 en De Nederlandse Dansdagen. Jellie Dekker regisseert. Tussen de balletten door zijn korte filmpjes te zien, die iets meer vertellen over het Nederlands Dans Theater en de gepresenteerde dansstukken. Een van de mensen die aan het woord zullen komen is Anders Hellström, de artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater.
Kerst met het Nederlands Dans Theater bestaat uit Whereabouts Unknown (Nederlands Dans Theater I, 1993), een klassieker van Kylián over de menselijke evolutie, en Sad Case (Nederlands Dans Theater II, 1998), een stuk dat Lightfoot León maakte tijdens Sol Leóns zwangerschap. Whereabouts Unknown stipt themas als natuur en cultuur, instinct en intellect, traditie en ontwikkeling aan, en is beladen met verwijzingen naar de oeroude levenswijze van de Australische Aboriginals en naar de geesten en goden van het Afrikaanse continent. Het absurde, van hormonen dronken Sad Case is om zijn elastische ledematen en vormen wel kauwgomdans genoemd en is gezet op Spaanse evergreens. Het tragikomische Birth-day van Jirí Kylián (Nederlands Dans Theater III, 2001) heeft als onderwerp het gegeven dat met elke viering van de geboortedag de dood een stapje dichterbij komt.

Het programma is opgedragen aan de Vereniging Vrienden van het Nederlands Dans Theater, die hiermee haar vijfentwintigjarig jubileum viert.