Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Groot deel vmbo-leerlingen voor opsplitsing

Amsterdam, 28 december 2004 38% van de vmbo-scholieren zegt het eens te zijn met het idee om van de theoretische leerweg een aparte opleiding te maken, zoals voorheen de mavo. Van de vmbo ers in de theoretische leerweg (vergelijkbaar met de oude mavo) zegt zelfs 46% het eens te zijn met opsplitsing van het vmbo.

Dit blijkt uit onderzoek van Aromedia, uitgevoerd onder 300 vmbo ers in Nederland. Verder blijkt dat veel vmbo ers onverschillig staan ten opzichte van een eventuele splitsing; 33% van de theoretische leerweg en 47% van de beroepsgerichte leerweg zegt dat het ze niet uitmaakt. Opvallend is dat gemiddeld slechts 16% van alle vmbo-leerlingen het oneens is met het idee de theoretische leerweg af te scheiden.

Aan het contact met de leerlingen van andere leerwegen ligt het niet, 69% van de theoretische leerweg en 77% van de beroepsgerichte leerweg zegt over het algemeen een goed contact te hebben met leerlingen van andere leerwegen. Wel zegt 24% van de vmbo-leerlingen van de theoretische leerweg dat ze beter zou leren op een school met alleen leerlingen van de eigen leerweg. Onder vmbo-leerlingen in de beroepsgerichte leerwegen zegt 19% dit. Echter voor de grootste groep maakt het wat betreft het eigen leren niets uit (gemiddeld 38%).

Aromedia Onderzoek

Aromedia doet jaarlijks onderzoek onder ruim 35.000 scholieren en studenten, met onder andere de jaarlijkse TKMST Monitor, het grootste onderzoek in Nederland onder scholieren over o.a. studiekeuze. Hiernaast biedt Aromedia met behulp van haar eigen scholierenpanel, kort onderzoek en polls inzicht in actuele zaken omtrent scholieren en studenten.

Aromedia

Aromedia ondersteunt scholieren, studenten en professionals in de leeftijd van 11 tot en met 37 jaar bij het maken van de belangrijkste keuzes op het gebied van studie, werk en leven. TKMST, Sum en Carp en Studie Beurs zijn de vier hoofdmerken waaronder onder andere tijdschriften, gidsen, agenda s, websites en cd-rom s en evenementen worden geproduceerd.

#####



Ingezonden persbericht