Gemeente Zwolle

Bereikbare Binnenstad

Naast de verbetering van de kwaliteit en de herinrichting van bijvoorbeeld pleinen is het belangrijk dat het centrum goed bereikbaar is voor bewoners, bezoekers en ondernemers en hun bevoorradingsverkeer. Het is een randvoorwaarde voor een aantrekkelijk stadshart. In het Binnenstadsprogramma en in de Parkeernota, die eveneens dit jaar is vastgesteld, staan dan ook voornemens om het centrum goed bereikbaar te houden en autoluw te maken.

Deze voornemens worden nu tot in detail verder uitgewerkt. Voor de binnenstad vindt de uitwerking in het komende halfjaar plaats, in een Uitvoeringsplan Bereikbare Binnenstad. Dit uitvoeringsplan moet samenvallen met de programmering van het Binnenstadsprogramma.

Uitvoeringsplan Bereikbare Binnenstad
In het Uitvoeringsplan Bereikbare Binnenstad wordt tot in detail uitgezocht hoe en in welke stappen de binnenstad autoluw wordt gemaakt, hoe het auto- en fietsparkeren en het laden en lossen in en rond het centrum wordt aangepakt. Ook het bewoners- en gehandicaptenparkeren komt aan bod, de bereikbaarheid voor hulpdiensten, evenals het openbaar vervoer en de routes voor voetgangers en fietsers.

De grootste uitdaging zal zijn om de uitvoering in de pas te laten lopen met de uitvoering van projecten uit het Binnenstadsprogramma. In juli moet het Uitvoeringsplan Bereikbare Binnenstad gereed zijn om ´uitgerold´ te worden vanaf de tweede helft van 2005.

Oprichting Platform Bereikbaarheid
De gemeente Zwolle gaat het uitvoeringsplan opstellen in samenspraak met vertegenwoordigers van bewoners, gebruikers en andere belanghebbenden van de binnenstad. Zij krijgen de uitnodiging om deel te nemen aan een Platform Bereikbaarheid dat het uitvoeringsplan tussentijds kan toetsen.

Naast het opstellen van het Uitvoeringsplan Bereikbare Binnenstad wordt intussen hard gewerkt om voldoende parkeergelegenheid en fietsenstallingen beschikbaar te maken. Dit gebeurt onder meer door het beter benutten van de bestaande terreinen, zoals nu in een proef met gratis parkeren op het Wehkamp-terrein.


---