Dienstenbond CNV

Bentex - ontwikkelingen bij filialen
28-12-2004

Uw werkgever is onder de grootst mogelijke geheimhouding op dit moment bezig met de nota betreffende de herinrichting van de nieuwe winkelorganisatie en de daarbij behorende financiële onderbouwing. Echter een aantal zaken vallen ons als CNV Dienstenbond daarbij wel op, en wel dat het ontwikkelen van plannen en de feitelijke gebeurtenissen in de praktijk niet altijd op elkaar aansluiten.

Zo was het al bekend dat bij een aantal filialen de deurwaarde de dagopbrengst veilig stelde ten behoeve van de verhuurder van de panden. Het zijn met name dan ook de verhuurders van de panden die ervoor zorgen dat een aantal zaken anders gaan dan de directie in eerste instantie had gepland.

Zo worden uw collegas, van bijvoorbeeld de vestigingen in Hoogeveen, Eibergen geconfronteerd met een stuk onzekerheid over hun toekomst. Voor de medewerkers van het filiaal in Sneek is de toekomst vandaag wel heel duidelijk gemaakt. Zij worden ontslagen per 1 februari 2005. De ontslagaanvraag is door de directie bij het CWI ingediend. Voor CNV leden die het betreft zullen wij het verweer gaan voeren. De sluiting van filiaal Sneek is mede ingegeven doordat de verhuurder zijn huurbelangen veilig wil stellen. Door het filiaal te verhuren aan Mexx zijn de inkomsten van de verhuurder in ieder geval voor hem veilig gesteld. Dit voorbeeld geeft wel aan dat er grote druk is gaan ontstaan op de definitieve plannen van de directie.

Het streven van de directie zal ons inziens erop gericht zijn om medio januari uitsluitsel te geven. Pas dan zijn wij als vakorganisaties ook officieel in beeld om te overleggen omtrent de gevolgen van de reorganisatie aangaande het personeel.

In deze tussentijd zal de OR haar bevindingen en aanbevelingen met de directie bespreken teneinde zoveel mogelijk invloed uit te oefenen op het uiteindelijke plan.

Het zal u niet verbazen dat wij als CNV Dienstenbond verwachten dat de directie pas medio januari bekend gaat maken welke filialen er gesloten gaan worden. Waarbij wij als vakorganisatie hebben aangegeven dat onze leden met name waarde hechten aan de beantwoording van de vraag wanneer, hoe en onder welke condities dat gaat gebeuren.

Essentieel is hierbij de communicatie van directie richting het personeel en welke tijdspaden gaan gelden gezien de vraag om duidelijkheid van de leden.

Naast onze zorgen omtrent welke filialen er gesloten gaan worden maken wij ons ook zorgen omtrent de werkgelegenheid in de rest van de organisatie. Immers, het is een logisch gevolg dat als er minder winkels nodig zijn er in ieder geval minder mensen nodig zullen zijn omdat er minder werk is. Tel daarbij nog de opties omtrent een andere aansturing, de herbezinning van de vorige directie omtrent de mogelijkheden op het gebied van gezamenlijke inkoop, logistiek etc. en de conclusie is gerechtvaardigd dat geen enkele medewerker zich meer kan ontrekken met een houding van de sluiting van een filiaal kan mij niets schelen.

Wij doen zeker begin januari een beroep op u. Immers, het streven van ons als CNV Dienstenbond is te komen tot een sociaal plan. Gezien het gebrek aan geld zal het een zeer lastige onderhandeling worden waarbij de steun van u en uw collega hard nodig. U bent al lid, overtuig uw collega dan ook van het nut van lidmaatschap. Alleen collegialiteit kan er voor zorgen dat er een sociaal plan komt.

Mocht u nog vragen of informatie hebben over bijvoorbeeld de situatie in uw filiaal neem dan contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl of per telefoon (0512)583440