Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 29 december 2004

Deelabonnementen dagbladen stijgen fors
Oplage in derde kwartaal 2004: ruim 4 miljoen exemplaren per dag

Het aantal deelabonnementen, zoals een vrijdag/zaterdagabonnement of weekendabonnement is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar meer dan verdubbeld. In het derde kwartaal van 2004 werden volgens de HOI-registratie 26.358 deelabonnementen gemeten. Verder blijkt dat nieuwe initiatieven de dagbladen geen windeieren leggen: zij weten de oplage vast te houden of te vergroten.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over het derde kwartaal 2004, die HOI vandaag bekend maakte. De deelabonnementen worden - afhankelijk van het type abonnement - naar rato meegeteld in de oplageregistratie. De nieuwe abonnementsvormen blijken een belangrijke bijdrage te leveren aan de ombuiging van de oplagedaling. In het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de totaal verspreide oplage 4.008.039 exemplaren. Dit is in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2003 een daling van 3,2 procent.

In de kwartaal-op-kwartaal-vergelijkingen blijken enkele dagbladen die productvernieuwingen hebben doorgevoerd het opvallend goed te doen: zowel Algemeen Dagblad met het dagelijkse sportkatern als Het Parool dat in tabloid verschijnt, realiseren sinds begin dit jaar een oplagestijging. Ook De Telegraaf en Nederlands Dagblad noteren een nieuwe kwartaal-op-kwartaal-stijging in dit kalenderjaar.

De Telegraaf op zondag steeg met 7.734 (+ 1,1 procent) exemplaren ten opzichte van het vorige kwartaal. De oplage van De Twentsche Courant Tubantia op zondag wordt vanaf het vierde kwartaal door HOI geregistreerd.

De binnenlandse oplage bedroeg in het derde kwartaal 2004: 3.939.901 exemplaren, waarvan 90 procent via een (deel)abonnement en 9 procent via de losse verkoop wordt gedistribueerd.

In Nederland verschijnen 32 dagbladen, 9 landelijke en 23 regionale dagbladen met een

eigen hoofdredactie, die worden uitgegeven door 11 zelfstandige ondernemingen.


---