Titel: ERNST & YOUNG: uitkomsten 15e ICT Barometer

ERNST AND YOUNG
Rubriek: Economie
Datum en tijd: 29-12-2004 10:00

Meer thuiswerkers in 2005

Investeringen in ICT-onderwijs noodzakelijk

Rotterdam, 29 december 2004 - Het aantal thuiswerkers neemt het komende jaar aanzienlijk toe. Met name grotere ondernemingen hebben deze verwachting. Dat blijkt uit de nieuwste ICT-Barometer van Ernst & Young. Uit het tweemaandelijkse onderzoek blijkt ook dat het oplopende tekort aan goed opgeleide ICT'ers door de overheid moet worden opgelost door met voorrang te investeren in ICT-onderwijs. Daarnaast dient de overheid meer aandacht te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Deze bevindingen volgen uit de nieuwste ICT Barometer, het tweemaandelijks onderzoek van Ernst & Young naar de ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland. De ICT Barometer maakt deel uit van de 'EY Leadership' programma's van Ernst & Young en is uitgevoerd door Interview-NSS onder 600 directeuren, managers en professionals.

Op dit moment werken vier van de tien ondervraagden (gedeeltelijk) vanuit huis. Gemiddeld zo'n 11 uur per week. Met name binnen het kleinbedrijf en binnen de dienstensector wordt er veel vanuit huis gewerkt. De voornaamste redenen hiervoor zijn het rustig en efficiënt kunnen werken en het ontbreken van reistijd en files. Naar verwachting neemt het aantal thuiswerkers het komend jaar sterk toe, met name onder medewerkers van grote bedrijven. Van de ondervraagde directeuren, managers en professionals denkt een kwart dat de afschaffing van de PC-privé regeling door het kabinet een negatief effect kan hebben op het aandeel thuiswerkers binnen de organisatie. Met name ondervraagden werkzaam binnen de overheid/not-for-profit sector en bij grote bedrijven zijn hiervoor beducht, omdat deze organisaties veelvuldig gebruik maakten van PC-privé regelingen. Volgens Jacob Verschuur, directeur van Ernst & Young ICT Leadership, toont dit aan dat thuiswerken opmerkelijk succesvoller had kunnen zijn als de PC-privé regeling niet geschrapt was. 'Als je de kosten van het fileleed en de ambitie van het Kabinet over Nederland als ICT-land bij elkaar optelt, lijkt het een goed voornemen om de PC-privé-regeling weer snel op te pakken', aldus Verschuur.

Meer aandacht van overheid voor ICT-onderwijs noodzakelijk Een ruime meerderheid van de ondervraagden (74 procent) vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in onderwijs. Allen zo kan voorkomen worden dat er een tekort ontstaat aan goed opgeleide ICT'ers. Er is een kleine meerderheid (51 procent) die van mening is dat er in Nederland een minister of staatssecretaris van ICT zou moeten komen. Ten aanzien van de stelling dat de overheid ervoor moet zorgen dat ieder huishouden over breedband internet beschikt, zijn de meningen verdeeld (42 procent mee eens). Maar liefst 75 procent van de ondervraagden is van mening dat de overheid met name op het gebied van onderwijs haar ICT-beleid dient te intensiveren. Jacob Verschuur onderstreept de noodzaak om meer onderwijsgelden te besteden aan ICT. Verschuur: 'Als Nederland zich als kennisland in Europa en logistiekland wereldwijd wil blijven onderscheiden, zal het op het gebied van ICT-kennis in de top van Europa moeten meedraaien. Zowel op wetenschappelijk gebied als in kwantiteit en kwaliteit van ICT-onderwijs. ICT dient al op de basisschool in het lesprogramma mee genomen te worden. Het Kabinet moet nu handelen om te voorkomen dat bedrijven in de toekomst belangrijke ICT-kennis uit Oost-Europa of uit Azië moeten halen.'

Verwachtingen voor ICT bestedingen in 2005 positief Ondanks de huidige economische stagnatie, zijn de verwachtingen ten aanzien van de ICT bestedingen voor 2005 per saldo positief. Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijk meer bedrijven zijn die verwachten dat het ICT-budget groeit (35 procent) dan bedrijven die een daling verwachten (17 procent). Met name in de MKB-sector verwacht men dat het ICT-budget het komend jaar toeneemt. De ondervraagden verwachten het komende jaar tevens meer te investeren in software en hardware. De investeringen in externe ICT-services zijn stabiel. De markt voor externe ICT'ers stabiliseerde het afgelopen jaar. Daarmee kwam er in 2004 een einde aan de doorlopende daling in de vraag naar externe ICT'ers. Binnen de overheid/not-for-profit sector en binnen de groep middelgrote bedrijven is er op dit moment zelfs sprake van een lichte stijging in de behoefte aan externe ICT'ers. Het aandeel interne ICT medewerkers ligt al geruime tijd op een stabiel niveau. Binnen de overheid/not-for-profit sector en binnen de dienstensector is er momenteel sprake van een licht groeiende ICT-afdeling. Ook binnen het MKB is er sprake van een lichte groei.

Over de Ernst & Young ICT Barometer
De ICT Barometer, een EY Leadership onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder ruim zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven (onderverdeeld naar productie & industrie, handel & distributie en dienstverlening & financiële instellingen), de not-for-profit sector en de overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Interview-NSS. Van de ondervraagden is bekend hoeveel vestigingen en medewerkers zijn of haar organisatie heeft, aan hoeveel medewerkers leiding wordt gegeven, het functietype en functietaken, betrokkenheid bij ICT en beslissingsbevoegdheid over ICT-aankopen. De groep ondervraagden wordt online geënquêteerd en beschikt daarvoor over een internetaansluiting. Gezien de samenstelling van de onderzochte groep mag het onderzoek niet als representatief voor de gemiddelde Nederlandse bevolking worden gezien. De ICT Barometer biedt naast het jaarlijkse Trends in ICT onderzoek een belangrijk deel 'up to date'-informatie door een aantal vaste businessdilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.

Downloaden rapport
De rapporten kunt u downloaden via http://www.trends-in-ict.nl

Noot voor redactie,