Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelse scholen besteden aandacht aan schulden

Praktijkscholen en het VMBO in Capelle aan den IJssel besteden de komende schooljaren aandacht aan het voorkomen van schulden onder jongeren. Dit hebben een aantal scholen en de gemeente Capelle aan den IJssel deze maand met elkaar afgesproken. De eerste les Omgaan met geld wordt dit schooljaar nog gegeven.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het aantal jongeren met een financiële achterstand verontrustend stijgt. In een NIBUD-rapport uit november 2003 is te lezen dat ruim zestig procent van de werkende jongeren tot en met 25 jaar een financiële achterstand heeft en ook veel scholieren schulden hebben. Vooral leerlingen van het Praktijkonderwijs/Speciaal Voortgezet Onderwijs en het VMBO springen hier negatief uit.

De gemeente vindt het verontrustend dat jongeren op zon grote schaal en vooral al zo jong, geld te kort komen. Vooral bij de groep jongeren die geen uitzicht heeft op een hoog salaris is een start met schulden een slecht begin van een volwassen financieel leven. Daarom is er in het armoedebeleid van de gemeente een apart onderdeel jongeren en schuldpreventie opgenomen.

Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft speciaal lesmateriaal ontwikkeld voor de onder- en bovenbouw van het VMBO. Het gaat in deze lessen niet om het helpen van jongeren met schulden, maar juist om het voorkomen van financiële problemen door de jongeren te leren verantwoord met geld om te gaan. Op verzoek van de gemeente wordt dit lesmateriaal, dat door de gemeente bij het NIBUD is aangekocht, door scholen voor VMBO en praktijkonderwijs in het lespakket opgenomen.