Het Nederlandse Rode Kruis

29 december 2004
Zeebeving Azië: ziektes bedreigen overlevenden



Het officiële dodental van de vloedgolven ten gevolge van de zeebeving is het afgelopen etmaal opnieuw opgelopen. In totaal bijna zeventigduizend mensen zijn omgekomen, onder wie zeker tien Nederlanders. De WHO vreest dat het uiteindelijke aantal doden op den duur zal verdubbelen. Dit als als gevolg van cholera, tyfus en andere ziektes die dreigen uit te breken.

Omvang van de ramp neemt toe
De omvang van de natuurramp in Azië lijkt met het uur groter te worden nu hulpverleners geïsoleerde kustgebieden beginnen te bereiken. Het dodencijfer moet voortdurend naar boven worden bijgesteld. Indonesië, Thailand, India en Sri Lanka zijn zwaar getroffen door de ramp. Meer dan een miljoen mensen zijn dakloos. Er is een ernstig tekort aan voedsel, schoon water, medicijnen en andere hulpgoederen.


De aardbeving was de ergste van de afgelopen veertig jaar. Reizen gaat moeizaam door een tekort aan voertuigen, vernielde of moeilijk begaanbare wegen en ingestorte bruggen. Vervuild water vormt echter de grootste dreiging voor de uitbraak van epidemieën zoals tyfus, diarree en cholera. Ziekenhuizen in de regio zijn onvoldoende uitgerust of verwoest. Zo werden in Sri Lanka drie ziekenhuizen volledig van de kaart geveegd.

Hulp van het Nederlandse Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis zond op dinsdag 28 december een vliegtuig met 900 familietenten naar Colombo, Sri Lanka. Deze week stuurt het Nederlandse Rode Kruis ook een delegatie van hulpverleners naar Sri Lanka. Op dit moment wordt ook gekeken hoe het Nederlandse Rode Kruis kan bijdragen aan hulp in de andere gebieden.


Het internationale Rode Kruis en de Rode Kruis-verenigingen in de regio zijn al sinds de ramp actief. Magazijnen met noodhulpspullen zoals tenten, dekens en klamboe´s worden aangesproken. In totaal werken er honderden vrijwilligers in het rampgebied. De hulpverleners hebben dringend behoefte aan tenten, schoon water en medicijnen om epidemieën de kop in te drukken.

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben zondagavond het gironummer 555 geopend voor noodhulp aan de slachtoffers van de vloedgolven in Zuid-Azië.