Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

29-12-2004 ANVR informatie situatie vakantiebestemmingen Golf van Bengalen Naar aanleiding van vele vragen die ANVR reisondernemingen bereiken is er een inventarisatie gemaakt van de situatie op de vakantiebestemmingen in de Golf van Bengalen. Het ANVR heeft in samenspraak met de branche het volgende overzicht opgesteld en geplaatst op de website www.anvr.nl met informatie over de vakantiebestemmingen: India, Indonesië, Malediven, Maleisië, Sri Lanka en Thailand.

Informatie India:
Een groot gedeelte van de bestemmingen in India zijn onaangetast gebleven. De binnenlanden van zowel Tamil Nadu en Kerala zijn goed te bereizen. Overige delen van India, inclusief de zuidelijke deelstaten Karnataka en Andra Pradesh, zijn goed te bereizen. De grote steden van Noord-India (Delhi, Agra en Varanasi) en de provincies Rajasthan en Orissa zijn uitstekende alternatieven voor een prima (culturele) vakantie. Met name de strandbestemming Goa (ten zuiden van Mumbai) is een goede optie voor mensen die een kustvakantie zoeken. Ook de binnenlanden bieden hier genoeg bezienswaardigheden.

De volgende bestemmingen in India zijn getroffen en ondervinden de gevolgen van de zee-aardbeving in de Golf van Bengalen:


- Zuidelijke oostkust: De zeebeving heeft in India de zuidelijke oostkust het zwaarst getroffen. Met name het gebied zuidwaarts van Chennai/Madras (Tamilnadu, aan de oostkust) tot aan Trivandrum (Kerala, aan de westkust). De verwoestingen bij de plaatsen Chennai en Pondicherry en hun omgeving zijn het grootst. Verschillende accommodaties in deze regio zijn gedeeltelijk verwoest of hebben onder water gestaan. Momenteel worden de hotels en de stranden schoongemaakt.
Verschillende accommodaties zullen naar alle waarschijnlijkheid tot midden januari gesloten zijn. De belangrijkste doorgaande routes in dit gebied zijn echter weer geheel hersteld en begaanbaar. Stranden in het gebied zijn niet toegankelijk, belangrijke bezienswaardigheden als tempels zijn vrijwel niet beschadigd.


- Provincie Kerala: In zuidelijk India is de provincie Kerala (het gebied aan de westkust) ook getroffen, doch in veel mindere mate dan het gebied aan de oostkust. Alleen de stranden ten zuiden van Trivandrum/Kovalam zijn sinds de zeebeving gesloten (uit veiligheidsoverwegingen). De verwachting is dat binnen korte termijn (enkele dagen) deze plaatsen/stranden weer te bezoeken zijn.

Informatie Indonesië:
Het Westelijk deel van het eiland Sumatra is zwaar getroffen door de zee-aardbeving in de Golf van Bengalen. Vele gebouwen in de provincies Atjeh en Noord-Sumatra werden verwoest door de tsunamis en ook de afschuwelijke gevolgen voor de plaatselijke bevolking worden via diverse media gerapporteerd. Tienduizenden mensen zijn omgekomen en hun lichamen moeten worden geborgen door hulpverleners en overlevenden.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat de volgende gebieden zijn getroffen: Banda Aceh, Kabupaten Aceh Utara, Kabupaten Bireun, Kabupaten Pidie, Kabupaten Aceh Timur, Aceh Besar, Meulaboh, Sabang, Tapaktuan, Singil, Zuidwest Aceh en Nagan Raya, Kecamatan Mandrehe, Kecamatan Sirombu Kabupaten, Nias, Kecamatan Lasarasvaga Kabupaten Nias, Kecamatan Pantai Cermin Kabupaten Deli, Kabupaten Sibolga Tapanuli Utara.

Volgens berichten zouden de belangrijkste toeristische plaatsen Bohorok, Medan, Brastagi en Tobameer (allen in de provincie Noord-Sumatra) niet zijn beïnvloed door de tsunami. Raadpleeg desgewenst uw ANVR reisonderneming voor nadere informatie hierover. De belangrijkste plaatsen op het eiland Nias (de hoofdstad Gunung Sitoli en de populaire badplaatsen Sorake en Lagundri Beach) zijn ook bespaard gebleven. De Sirombu eilanden, in het westelijke gedeelte van de Nias archipel, hebben wel schade ondervonden. De luchthavens van Medan en Gunung Sitoli zijn volledig operationeel en alle vluchten worden volgens schema uitgevoerd.

Informatie Malediven:
Een groot gedeelte van de resorts op de Malediven heeft gelukkig niet de gevolgen ondervonden van de tsunamis die door de aardbeving in de Golf van Bengalen ontstonden. De meeste exclusieve resorts zijn dan ook open en functioneren zoals normaal. Male Airport is gewoon open, alleen s nachts vinden geen landingen plaats. Een zestal eilanden heeft wel een behoorlijke schade ondervonden van de tsunamis. Het betreft de eilanden Velaavaru, Kandoomaa, Dhonveli, Hakuraahuraa, Medhufushi en Olhuveli.

Informatie Maleisië:
Door de ligging van het Maleisisch schiereiland achter Sumatra hebben maar weinig delen last gehad van de Tsunami. De oostkust van het schiereiland heeft géén gevolgen van de zeebeving ondervonden, ook Oost-Maleisië (Sabah en Sarawak) heeft géén gevolgen ondervonden. Rondreizen door deze gebieden kunnen derhalve probleemloos plaatsvinden.

De enige regio waar schade van de orkaan is ondervonden is het noordwestelijk kustgebied van het schiereiland van West-Maleisië. De eilanden Penang en Langkawi zijn gedeeltelijk getroffen door de schokgolf, echter zeer minimaal. Hier liggen de populaire badplaatsen Penang en Langkawi. In Penang heeft het strand en de hotels aan de directe kustlijn van Batu Feringgi in eerste instantie schade ondervonden van de overstromingen n.a.v. de zeebeving (maar inmiddels hersteld, zie laatste alinea). In Langkawi geldt hetzelfde voor het strand en de hotels aan de directe kustlijn van Pantai Chenang. De schade bij de meeste hotels op deze eilanden was voornamelijk aan stranden en zwembaden die beladen waren met puin en modder. Er zijn geen gevallen bekend van gewonden of doden onder de toeristen door toedoen van de Tsunami.

Inmiddels zijn de hotels in deze plaatsen weer operationeel en zijn de stranden schoongemaakt en weer geopend voor het publiek. Het enige resort op Langkawi wat nog steeds hinder ondervindt van de schokgolf is het Pelangi Beach Resort. Neemt u hierover contact op met uw ANVR reisonderneming (zie contactgegevens boekingsformulier) als u deze accommodatie geboekt heeft.

Informatie Sri Lanka:
Uit de inventarisatie is gebleken dat diverse bekende vakantiebestemmingen op Sri Lanka zijn getroffen door de gevolgen van de zee-aardbeving in de Golf van Bengalen. Met name de kuststroken zijn zwaar getroffen. De volgende plaatsen kennen een slechte infrastructuur, vrijwel alle hotels aldaar zijn beschadigd en zijn níet goed te bezoeken

- Galle

- Hikkaduwa

- Bentota

- Kalutara

Naar alle waarschijnlijkheid kan Tissamaharama niet worden bezocht. De reden hiervoor is dat de infrastructuur zodanig beschadigd is dat het gebied niet toegankelijk is voor toeristen. Ook de omliggende gebieden zijn zwaar getroffen. Dit betreft Hambantota en Yale Park.

Er zijn voor diverse vakanties en rondreizen op Sri Lanka nog steeds bestemmingen die wél goed te bezoeken zijn. De volgende bestemmingen zijn goed te bezoeken, de hotels verkeren in een goede staat, hetzelfde geldt voor de infrastructuur aldaar:
- Marawila (het is mogelijk op het strand te verblijven)
- Anaradhapura

- Polonnaruwa

- Kandy

- Bandarawela

Informatie Thailand
Geheel Thailand, met uitzondering van de gebieden die in het tweede deel (laatste alinea) worden genoemd, is goed bereikbaar met voorzieningen op niveau. De badplaatsen in de Golf van Thailand (o.a. Koh Samui, Hua Hin, Cha'Am, Pattaya) zijn níet getroffen en liggen in een totaal ander deel van Thailand. Ook Bangkok en de noordelijke provincies hebben geen schade en bieden vele vakantiebestemmingen en excursies van goed niveau.

Uit een inventarisatie blijkt dat de volgende gebieden NIET op orde zijn:
De westkust van zuid Thailand is zwaar getroffen door de gevolgen van de zeebeving in de Golf van Bengalen. Dit geldt voor de strandbestemmingen in de grote regio van Phuket (Phuket, Krabi, Phi Phi, Koh Racha, Koh Yao, Khao Lak, Koh Lanta), inclusief de toeristische bestemmingen op de Phi Phi eilanden, in Krabi en in Phang Nga op het vaste land.

Neemt u voor nadere informatie over bovenstaande vakantiebestemmingen contact op met uw ANVR reisonderneming.

ANVR, 29-12-2004.

---------
Deze informatie is op 29-12-2004 door het ANVR samen met de aangesloten reisorganisaties zo goed mogelijk geïnventariseerd. Ondanks deze zorgvuldigheid kan het ANVR geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuistheden, mede gezien het gegeven dat de informatie in de komende periode kan wijzigen.