Politie Friesland

Vuurwerkoverlast

Fryslân 30-12-2004 - Het was woensdag de eerste verkoopdag van vuurwerk. Daarom werd in de meeste plaatsen door de politie toezicht gehouden. En dat was nodig. Meerdere vernielingen werden gepleegd met vuurwerk en er vielen veel bekeuringen voor het vroegtijdig afsteken.

Zo werd in Haskerhorne een brievenbus van een woning aan het Kerkpad opgeblazen mt nitraat door een groepje jeugd. Na het verhoren van de groep bleek uiteindelijk een 14-jarige knaap uit Haskerhorne de boosdoener te zijn geweest. In Sneek werd de voordeur van een school met vuurwerk vernield.
Op vele plaatsen in de provincie zijn jeudigen betrapt op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Menig jongere was zijn voorraad net aangeschaft vuurwerk kwijt en wordt ook aangemeld bij HALT. De politie vindst het teleurstellend om te constateren dat soms ouders op de hoogte zijn van het bezit van vuurwerk bij hun kinderen en zelfs akkoord gaan met het vroegtijdig afsteken daarvan. Zij zijn juist bij uistek de eerstverantwoordelijken om hun kinderen normbesef bij te brengen en toezicht te houden op hun gedrag. In een enkel geval klaagden ouders zelfs over het feit dat de politie had opgetreden tegen hun kinderen (bekeurd en vuurwerk in beslag genomen).