Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB haalt gewonden op uit Azië

De ANWB heeft namens de samenwerkende alarmcentrales de Koninklijke Luchtmacht bereid gevonden met een KDC-10-transportvliegtuig Nederlandse slachtoffers van de zeebeving uit Thailand op te halen. Het toestel is donderdagochtend om 9.00 uur vanaf de vliegbasis Eindhoven vertrokken heeft koers gezet naar Bangkok om daar een aantal patiënten aan boord te brengen. Vervolgens worden ook patiënten opgehaald in Phuket. Het is nog niet exact bekend hoeveel gewonden het toestel zal meenemen.

In het vliegtuig is plaats voor maximaal 20 liggende en 50 tot 70 zittende patiënten. Dat laatste is afhankelijk van het in te bouwen aantal brancards.

Aan boord zullen naast de ANWB-teamleider drie artsen, vier verpleegkundigen van de ANWB en twee medewerkers het Instituut voor Psychotrauma aanwezig zijn. Er gaan ook extra ANWB-hulpverleners mee, die het team in Thailand zullen aflossen. Het toestel is voorzien van medische apparatuur, vacuümmatrassen en zuurstof-apparatuur . In het vliegtuig worden bovendien extra medicijnen en extra kleding meegenomen voor gebruik in Thailand en op de terugvlucht.

De KDC-10 is het grootste transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht en kan snel grote aantallen mensen en flinke hoeveelheden vracht over lange afstand vervoeren.

Het toestel wordt vrijdag 31 december rond middernacht weer in Nederland terug verwacht. Ook de aankomst is op vliegbasis Eindhoven.


Noot voor de redactie;