Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

30 december 2004

Minister Dekker vraagt ideeën voor VROM-vergunning

Minister Dekker (VROM) wil samen met provincies, gemeenten en bedrijven voorbereidingen treffen voor de invoering van één VROM-vergunning. In de VROM-vergunning worden de verschillende vergunningen voor wonen, ruimte en milieu zoveel mogelijk samengevoegd. Het ministerie streeft ernaar om in 2006 met een wetsvoorstel te komen en de VROM-vergunning medio 2007 in te voeren. In een brief aan betrokken partijen vraagt Dekker om met haar mee te denken en ideeën en praktijkvoorbeelden aan te leveren.

De minister start een aantal projecten om de invoering van de VROM-vergunning voor te bereiden. De pilot 'Vergunningenmanagement' richt zich op de mogelijkheden die er nu al zijn om onderdelen van het vergunningenproces te versnellen. Dekker zoekt daarvoor goede tips en voorbeelden uit de praktijk en zoekt gemeenten, provincies en bedrijven voor het starten van een pilot. Om ervaringen en kennis verder te verspreiden organiseert VROM in 2005 verschillende workshops.

Ook vraagt Dekker medewerking van decentrale overheden en bedrijven om deel te nemen aan de pilot VROM-vergunning. Deze pilot houdt direct verband met de voorbereiding van de nieuwe vergunning. Het principe van de VROM-vergunning (één loket, één indiening, één bevoegd gezag, één vergunning en één coördinerend toezichthouder) stelt andere eisen aan de werkwijze van de overheid. Het gaat in deze pilot onder meer om het ontwikkelen van een digitaal aanvraagformulier, samenwerking tussen en binnen verschillende overheidsinstanties en gecoördineerde handhaving.

Een pilotstatus betekent niet dat er grote hoeveelheden geld worden verdeeld. De status betekent een steun in de rug bij voorbereidingswerkzaamheden voor de komst van de VROM-vergunning. De bijdrage vanuit VROM bestaat onder meer uit het leveren van kennis, begeleiding en hulp bij ontwikkeling van instrumenten.

Meer informatie

Download de brief (pdf, 13 KB)
Dossier Vergunningen: www.vrom.nl/vergunningen (informatie over ondermeer de VROM-vergunning)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19291 )