Koninklijke Nederlandse Schaakbond

8e ronde Harmonie Toernooi: Vier man strijden om eerste prijs
Vier man Friso Nijboer, Yuriy Kuzubov, Yge Visser en John van der Wiel
- aan kop en nog maar een ronde te gaan. De spanning stijgt na de achtste ronde van het Harmonie Schaaktoernooi 2004 in Groningen.

Nijboer is bezig met een opmerkelijke comeback. Hij leek uitgeschakeld voor toernooiwinst na twee verliespartijen, maar na ronde acht staan daar vijf overwinningen tegenover. Met de winst van Nijboer heeft Erwin LAmi voorlopig zijn kans verspeeld op de grootmeestertitel. Hij verloor van Nijboer na een fatale fout. Ik speelde op de veertiende zet Pb1. In plaats daarvan had ik met mijn loper op f6 moeten nemen. Ik had niet op Frisos 14...Pe4 gerekend, aldus LAmi, die zijn dag niet had.
Daarna had hij naar eigen zeggen nog wel wat kansen. Maar als ik een dergelijke zet al mis, dan heeft het geen zin meer. Morgen moet LAmi tegen Sipke Ernst. We hebben beiden niets meer te verliezen, dus we gaan een leuk partijtje spelen, aldus LAmi. In gedachten is hij, net als Ernst, alweer bezig met het Corus Toernooi in Wijk aan Zee dat vanaf 14 januari gespeeld wordt.

Sipke Ernst werd vandaag 'uitgeplugd' door Andrey Zhigalko. Zhigalko: Ik speelde heel goed tot ik door een fout mijn dame verloor. Gelukkig verkreeg ik voldoende compensatie. Daardoor kon hij de partij alsnog naar zich toe trekken.
Ernst speelde stellingen waar hij niet zoveel ervaring mee heeft. Daarmee nam ik wel een risico, maar ik wilde winnen vandaag, aldus Ernst. Het was een dynamische partij, we gingen gelijk op. Maar in tijdnood moest ik beslissingen nemen die niet altijd even doordacht waren.

Visser is nog steeds in de race voor zowel de eerste prijs van het toernooi als zijn eerste grootmeesternorm. Zijn partij tegen Kuzubov eindigde in remise. Kuzubov, die eerder dit jaar tweede werd op het WK Jeugd tot en met veertien jaar, trapte in een openingsval van Visser. Visser: Tja, dat is een stukje ervaring. Hij is ook nog zo jong. Direct na de opening kwam Visser met een mokerslag. Ik speelde 11...Pxe4. Dat had hij niet verwacht. Kuzubov ging direct in de denktank.
Pas na veertig minuten wist Kuzubov het tij ietwat te keren. Visser: Ik dacht echt dat hij het ging opgeven, maar toch was hij weer aan het rekenen geslagen. De partij stond iets beter voor Visser, maar hij profiteerde niet. Kuzubov lanceerde een wanhoopsoffensief dat zowaar perspectief bood. Toen Kuzubov remise aanbood, vond de Friese kampioen het dan ook wel best. En morgen? Ik hoef alleen maar remise voor mijn eerste norm, lacht Visser veelzeggend.

Jones Brandenburg was een goede partij van Gawain Jones. De Engelsman haalde vandaag zijn tweede puntje van het toernooi door middel van een regelmatige overwinning. Hij stond vanaf het begin beter en bleef tot het eind toe aan het roer.
Gagunashvili heeft niets meer te bewijzen in dit toernooi en speelde daarom zonder ambitie. Het remiseaanbod kon en wilde Van der Wiel niet weigeren. In de laatste ronde speelt hij tegen de zwakkere Jones, een buitenkansje om het toernooi op zijn naam te schrijven.

Uitslagen
Kuzubov - Visser ½ - ½
Gagunashvili - Van der Wiel ½ - ½
Jones - Brandenburg 1 - 0
Zhigalko - Ernst 1 - 0
LAmi - Nijboer 0 - 1

Online de partijen uit deze ronde naspelen kan via deze link.

Stand

1. Nijboer, van der Wiel, Visser, Kuzubov 5.5 pt. 5. Gagunashvili, LAmi 4.5 pt.
7. Zhigalko 3 pt.
8. Ernst 2.5 pt.
9. Jones 2 pt.
10. Brandenburg 1.5 pt.

7e ronde Harmonie Toernooi: "Zou je het erg vinden als ik remise aanbied?"