Algemene Inspectiedienst (AID)

Vals middel tegen wormenkuren voor paarden opgespoord

De Algemene Inspectiedienst heeft afgelopen week een man uit Friesland aangehouden op verdenking van het laten produceren en verkopen van een vals middel tegen wormen bij paarden. De man heeft bekend dat hij een vitaminepreparaten verkocht als bekende - geregistreerde - wormpasta voor paarden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt tegen valsheid in geschrifte en wegens overtreding van de Diergeneesmiddelenwet.

Uit het onderzoek van de Algemene Inspectiedienst blijkt dat de man 15.000 spuiten gevuld heeft met vitaminepreparaat en deze onder de bekende namen Noromectin en Strongid-P verkocht. Het vitaminepreparaat is niet schadelijk voor paarden maar levert ook niet de gewenste werking tegen wormen op waardoor bij langdurig gebruik de gezondheid van de paarden geschaad zou kunnen worden.

De spuiten werden vanaf oktober verhandeld. Bij de verdachte werden
1.900 spuiten in beslag genomen. Inmiddels is duidelijk dat 5.000 spuiten zijn verkocht naar België. De Belgische autoriteiten hebben inmiddels 1.700 spuiten in beslag genomen. In Nederland zijn 8.000 spuiten afgeleverd aan een man in Friesland. Bij hem en andere tussenhandelaren zijn 3.000 spuiten in beslag genomen. De AID heeft hem opgedragen een recall van de reeds verkochte spuiten in gang te zetten. Ook tegen hem en andere tussenhandelaren wordt proces-verbaal opgemaakt. Het onderzoek is nog in gang.
Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318