SLACHTOFFERHULP NEDERLAND

Slachtoffers recht van spreken tijdens rechtszitting

Slachtoffers recht van spreken tijdens rechtszitting

Goede voorbereiding door Slachtofferhulp Nederland noodzakelijk!

Datum: 28 december 2004

Slachtofferhulp Nederland is zeer verheugd over het feit dat slachtoffers van bepaalde zware misdrijven vanaf 1 januari aanstaande gebruik mogen maken van het spreekrecht. Dat deze slachtoffers tijdens de zitting mogen spreken, is een goede stap voorwaarts in de belangen van het slachtoffer!

Een slachtoffer mag alleen spreken over de gevolgen van het misdrijf. Het slachtoffer mag niet over het misdrijf zelf spreken!

Risico's

Slachtofferhulp Nederland is een groot voorstander van de invoering van dit spreekrecht. Het geeft het slachtoffer een stem in het strafproces maar het slachtoffer moet wel onderstaande risico's kennen.

Als het slachtoffer nieuwe of andere informatie vertelt over het misdrijf kan hij ter plekke op de zitting als getuige worden verhoord. Een ander risico is dat er media in de rechtzaal aanwezig kan zijn. Zij kunnen dus publiceren wat het slachtoffer heeft gezegd. Het kan gebeuren dat het slachtoffer er niet goed in slaagt om zijn of haar verhaal te vertellen. Ook kan het slachtoffer schrikken van de aanwezigheid van de verdachte.

Slachtofferhulp Nederland raadt slachtoffers die gebruik mogen maken van het spreekrecht dan ook aan om in ieder geval ook altijd een schriftelijke slachtofferverklaring op te laten stellen. Mocht het voor het slachtoffer tijdens de zitting te moeilijk worden dan kan het slachtoffer altijd terugvallen op de schriftelijke verklaring. Getrainde beroepskrachten van Slachtofferhulp Nederland stellen deze verklaringen samen met het slachtoffer op.

Goede voorbereiding belangrijk

'Het slachtoffer moet zich ervan bewust zijn dat spreken in de rechtzaal een emotioneel zwaar moment kan zijn en dat een goede voorbereiding en begeleiding door Slachtofferhulp Nederland essentieel is', aldus drs. Jaap Smit, algemeen directeur Slachtofferhulp Nederland. Getrainde beroepskrachten van Slachtofferhulp Nederland kunnen het slachtoffer informeren over de risico's zodat het slachtoffer zelf weloverwogen kan beslissen of er wel of geen gebruik wordt gemaakt van het spreekrecht. Tevens kan het slachtoffer op de zitting voorbereid worden.

Voor wie?

Het spreekrecht maar ook de schriftelijke slachtofferverklaring is bedoeld voor slachtoffers
of nabestaanden van een misdrijf waar acht jaar of meer gevangenisstraf voor kan
worden gegeven. Daarnaast zijn het spreekrecht en de schriftelijke slachtofferverklaring
bedoeld voor een aantal andere in de wet genoemde misdrijven.

Gratis hulp Slachtofferhulp Nederland
Er zijn voor het slachtoffer geen kosten verbonden aan de hulp die Slachtofferhulp Nederland biedt. Als het slachtoffer aan het Openbaar Ministerie toestemming heeft gegeven dat de gegevens door mogen worden gestuurd naar Slachtofferhulp Nederland, neemt Slachtofferhulp Nederland contact op met het slachtoffer. Het slachtoffer wordt dan zo goed mogelijk op het spreekrecht voorbereid.

///////////////////////////////////////////